Terwijl hij weg rijdt in de kleine witte taxi kijk ik hem na. Ik zie zijn lange zwaaiende arm uit het raam steken. Ik denk terug aan het moment dat wij ruim tien jaar geleden begonnen te schrijven met... Lees meer
FRIEDAJANSEN
Close
Deze close up van een gier heb ik kunnen maken bij de Aregash Lodge in Yirgalem. Men voert hier tegen de avond enkele gieren. Op die manier kun je deze normaal gesproken schuwe dieren vrij dicht benaderen. Beetje eng vond ik het wel. Die grote snavels waar ze met gemak stukken vlees los kunnen scheuren. Soms kwamen ze "to close" , maar voor een close up moet je wat over hebben :-}
Jonge berber
In het middenatlas-gebied kwamen wij een groep wilde Berberapen tegen. Nou ja, in het wild, ze zaten lekker te wachten op de toeristen die langskwamen met lekkere nootjes en dergelijke. Toch was het nog oppassen geblazen omdat sommige jongen hadden. Een jongen gaf namelijk een nootje aan een moeder en wilde vervolgens het jonkie gaan aaien. Pats was het toen!
Eens een prachtig dal
Ik zou deze foto niet snel geupload hebben want zo spannend is hij fotografisch niet, ware het niet dat deze plek er nu heel anders uit moet zien. Dit is 4 weken geleden, uiterlijk nog niets aan de hand. De vulkaan werd een week later wakker. In de week dat ik hier was zijn er 100en aardbevingen per dag geregistreerd en we hadden het hier dagelijks over. Iedereen had het over de Katla, die rechts van de foto ligt, een veel gevaarlijker vulkaan. De eerste eruptie was in het gebied rechts op de foto, ik heb ook een detailfoto van deze richel geupload. De zware eruptie waar we nu last van hebben is in de krater in het midden. In de Stratovulkaan onder het ijs zijn nu 3 uitstroom-openingen gevormd. Het dal op de voorgrond met de boerderijen (in 1 heb ik geslapen) is nu bedekt met as en de rivier is verworden tot een brede modderstroom. Bizar...
Iets op het oog
De Roodsnavelossenpikker (Buphagus erythrorhynchus) nestelt in boomholtes en maakt daarin een nestje van haren van dieren. Hierin legt hij 2-5 eieren. Buiten het broedseizoen begeeft hij zich vaak in grotere groepen. Hij leeft van insecten die hij vaak tussen de vacht van dieren vindt. Een volwassen vogel eet per dag zo’n 100 volgezogen vrouwtjesteken (Boophilus decoloratus)of meer dan 12.000 larven van deze teken. Maar eigenlijk is de teek niet het hoofdvoedsel, maar het bloed dat in deze teken zit. Soms eten de ossenpikkers zelfs ook direct van het bloed van dieren, door de wonden die de dieren hebben gekregen open te houden. Het voordeel voor de dieren ligt in het feit dat de ossenpikkers de wond vrij houden van parasieten en ziektes. De Roodsnavelossenpikker is een middelgrote vogel van ongeveer 20cm groot met sterke poten om de vacht van dieren vast te kunnen pakken. Naast deze Roodsnavelossenpikker leeft er in afrika ook de Geelsnavelossenpikker maar deze heeft een gele snavel met een rode punt en bij deze ontbreekt ook de duidelijke gele oogring. Deze foto maakte ik op een camping in het Hlane Royal National Park in Swaziland waar opeens vier ossenpikkers de camping op kwamen.
Heel veel huisjes
Afdaling vanuit het Toubkal-massief. Onderweg kwamen we door Berber-dorpjes zoals dit. Ze vielen soms bijna weg tegen de achtergrond! In dit dorpjes maakte ik trouwens de foto's van het smoezelige jongetje, elders in mijn collectie te zien.
Rondom de Teide
Het gebied rondom de vulkaan de Teide is prachtig. Vooral bij onbewolkt weer zie je de mooiste kleuren in het landschap. De rotsen, de planten, de onderlaag, ik heb nooit geweten dat er zoveel kleuren te zien zijn in een praktisch kaal landschap.
Crossing
7 dagen gewacht op het moment dat duizenden gnoes en zebra's de Mara rivier gingen oversteken. Een apocalyptische scene met veel lawaai en stofwolken. Een onvergetelike ervaring.
Glimlach
Als je zo met een groepje leeuwen een uur rondwandeld, zie je veel verschillende gezichstuitdrukkingen en reacties bij de grote katten. Bij deze puber lijkt het wel of hij even glimlacht.
Botswana • Chobe National Park
Botswana • Chobe National Park
Arend
Deze arend stond bij een plas in de buurt van de Choberivier. Volgens mij is het een savanne arend (tawny eagle), maar ik ben niet 100% zeker. Het kan ook een steppe arend (steppe eagle) zijn. Savanne arenden kunnen nogal afwijken van elkaar qua kleur/ verentooi. Beide soorten komen voor in Botswana.
Prachtige ogen!
Een close-up van een jachtluipaard!Wat hebben ze mooie ogen als de zon daarin schijnt!Deze is lekker liggend aan het genieten van de zon en likt zijn bek af bij de gedachte aan een prooi?
Botswana • Chobe National Park
Botswana • Chobe National Park
African Fish Eagle
Deze prachtige zeearend zat heel stil op een tak boven de rivier de Chobe. De Afrikaanse zeearend (Haliaeetus vocifer) is het Afrikaanse lid van het geslacht van de zeearenden. Hij lijkt met zijn witte kop en staart veel op zijn Amerikaanse verwant, de Amerikaanse zeearend die in het wapen van de Verenigde Staten staat. In het Afrikaans wordt hij 'visarend' genoemd, maar in Nederland bedoelen we in dat geval Pandion haliaetus. De Afrikaanse zeearend komt vrij algemeen voor in zuidelijk Afrika, langs de Indische Oceaan maar ook ver landinwaarts tot in Botswana toe. De vogel leeft graag in paren langs de waterkant en zit bij voorkeur op een uitgestoken tak boven een riviertje of meertje. Dit lid van de zeearenden is een van de meest luidruchtigste.
Slimme verkoopsters..
Slimme fruit verkoopsters…Als je nou gewoon een touw over de weg spant,moeten ze wel stoppen!! We hebben dit alleen in de buurt van Palenque gezien
Clown
In de buurt van Lovina hebben we een crematieceremonie van een familie van de 2e kaste mee mogen maken. Er was veel pracht en praal. Onderdeel van dit 16 uur durende feest waren drie ingehuurde mannen, die met een hoop lol, grappen en grollen de boel goed in de stemming hielden. Hier een close-up van een van deze drie mannen.
Geluk
Chablis is bekend om zijn witte wijn. Het is een leuk stadje aan de rivier de Serein. Ik was er tweemaal, beide keren helaas slecht weer. weer. In de oude kern vind je de St.Martinuskerk uit eind 12e eeuw. Opvallend is de zij-ingang, waarvan de deuren van onder tot boven volgespijkerd zitten met hoefijzers, ex voto's van pelgrims. Als dat geen geluk brengt.
Oude man
In de Serra da Estrela, sterrenbergen, vormen de hoogste bergketen van het vasteland van Portugal. Een groot deel ervan ligt boven de 1500 meter. De lange wandelpaden en de prachtige flora is een lust voor natuurliefhebbers. De granieten bergtoppen zijn geerodeerd in vreemde vormen. Daar tref je ook dit hoofd van een oude man aan. Schijnt ook nog een hoofd van een oude vrouw te zijn maar die hebben wij niet gezien.
Belangrijkste bron!
Mytvatn is een belangrijke plaats in IJsland er wonen ca 500 mensen en de belangrijkste bron van inkomsten is het toerisme. Dit heeft te maken dat plaats vlakbij Krafla en Mytvatn, het op drie na grootste meer van IJsland, ligt welke beide een must zijn om naar toe te gaan als je naar IJsland gaat.