Terwijl hij weg rijdt in de kleine witte taxi kijk ik hem na. Ik zie zijn lange zwaaiende arm uit het raam steken. Ik denk terug aan het moment dat wij ruim tien jaar geleden begonnen te schrijven met... Lees meer
FRIEDAJANSEN
Lambani
Dit is een Lambani vrouw. De Lambani zijn van oorsprong zigeuners die eeuwen geleden vanuit de Kaukasus via Rajasthan naar het midden van India trokken. Ze hebben zich in met name de staten Maharashtra, Andhra Pradesh en Karnataka gevestigd. De vrouwen dragen opmerkelijk kleurrijke en versierde kleding. Het is een vorm van 'patchwork' waarbij tientallen kleine spiegeltjes en glittertjes worden verwerkt. De zilveren sieraden die ze dragen zijn opzichtig. De grote oorringen hebben de vorm van een bel. Andere kenmerken zijn de vele armbanden en de tatoeages op de handen en de onderarmen. Deze vrouw ontmoetten we in een gehucht in de omgeving van Hospet. Haar neef had ons in Hampi uitgenodigd een bezoek aan zijn dorp te brengen. Hij keek verrast op toen we aan zijn uitnodiging gehoor gaven. Het was even zoeken in het dorp (we hadden alleen zijn naam), maar we hebben hem gevonden. Het leuke van de ontmoeting was dat hij niet alleen een 'rondleiding' door zijn huisje gaf, maar ons ook aan zijn complete familie voorstelde, waaronder dus deze tante van hem. Ze was duidelijk niet gewend aan camera-aandacht.
Vermoeide man
In Essaouira zag ik dit typisch marokkaanse plaatje, een fotogelegenheid die ik niet kon laten liggen. De mooie authentieke stadsmuur, blauwe raampjes, palmboom, en het mannetje dat voorovergebogen schuifelend onderweg was naar een minimaal stukje schaduw om even uit te rusten van zijn lange tocht naar huis.
Even rust tijdens de.
Bij de rijstoogst helpt iedereen mee. Mannen en vrouwen sjouwen balen met rijst die door de oudere vrouwen gevuld zijn, naar de weg. Vervolgens worden de balen weer weggereden. Wij hebben ook even meegeholpen, toen we met een fietstocht langskwamen. We moesten toch afstappen, want op de smalle dijkjes in de rijstvelden is weinig plaats om elkaar te passeren. En om nu dwars door de rijst te lopen...... Deze dame, met de kenmerkende rieten hoed, neemt even pauze. Ze 'drinkt' een waterijsje uit een plastic zakje.
Strand Krabi
Als je een beetje buiten het seizoen naar thailand gaat dan kun je ook in de oorden die normaal erg druk zijn nog erg rustige stranden tegen komen. Deze twee mensen hadden inj ieder geval het strand voor hun alleen!!!
Hebbes
Deze foto is genomen bij het Lake Awassa. Dit meer ligt in de Rift Valley op ongeveer 275 km ten zuiden van Addis Abeba. De plaats Awassa heeft een vismarkt aan het meer. Elke morgen komen de vissers met kleine bootjes naar deze vismarkt om hun vers gevangen vis te verhandelen. Veel van deze vis wordt hier direct klaargemaakt en verhandeld. Er zijn veel vogels (bijv. maraboes, pelikanen en meeuwen) die hopen op stukjes afval. Daarnaast zijn er veel vogels die zelf wat aan het vangen zijn. Deze kleine ijsvogel heeft net hiervoor een duik genomen en een visje gevangen. Volgens mij is dit de melachiet ijsvogel. Deze soort wordt 15 cm en lijkt veel op onze ijsvogel. De melachiet ijsvogel komt voor in bijna laale Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara.
Bananen?
Deze foto is gemaakt in de markt van Mysore. Misschien denk je bij het zien van deze berg dat dit al een hoop bananen zijn, niet is minder waar. In dit betreffende steegje van de markt zitten nog veel meer handelaartjes en ieder hoekje en ieder vrij stukje aan het plafond is banaan en nog eens banaan. De markt van Mysore is overigens de moeite waard een bezoekje te brengen. Laat je echter niet verleiden iets van parfum of wierook te kopen. Als je een dagje over hebt kunt je je wel laten verleiden je mee te laten zeulen door een straatschoffie. Ik heb destijds een deal gemaakt met een van de jongens. Ik zou de winkels in gaan waar hij me in wilde hebben, zodat hij geld kreeg (je hoeft niets te kopen) en hij nam me dan mee naar de meest bizarre achteraf werkplaatsjes en krotten, om en om!
Karo ma + baby
Deze foto is genomen aan de Omo-rivier in het zuidwesten van Ethiopië. In dit gebied wonen verschillende stammen. De Karo stam is een kleine stam die nog maar in 2 dorpen aan de rivier wonen. Ook bij deze stam heb je nog echte krijgers en draait alles om vee/ koeien. Daarnaast verbouwen ze wat gewassen. Het dorp dat wij bezochten is nog redelijk te berijden vanuit Turmi (ongeveer 70 km/ 2 uur rijden). Helaas waren er niet veel Karo aanwezig toen wij kwamen, omdat het oogsttijd was. De Karo wonen het dichts in de buurt van de Hamer. Blijkbaar kunnen deze stammen goed met elkaar overweg, want de Karo trouwen ook wel eens met Hamer vrouwen. Dit doen zij voor het voortbestaan van hun stam. De Karo vrouwen hebben meestal onder hun onderlip een soort grote spijker zitten. Deze moeder had dat vervangen door een bloemetje. Bij de stammen betaal je altijd geld om te mogen fotograferen en daarnaast nog per foto. Hierdoor bestaat het risico dat je wat statige/ stijve portretten krijgt. Bij dit duo hadden we de aandacht afgeleid. Ze hadden niet door dat de foto werd genomen.
Paradijsmonarch
Deze paradijsvogel heb ik gefotografeerd in Gondar. Tijdens een bezoek aan de bekende kastelen van deze stad zagen we deze prachtige vogel vliegen. Helaas voor onze gids, die overigens prachtig kon vertellen over de kasten en de bijbehorende historie, moesten we hier achteraan. Dit mannetje is inclusief de lange staart ongeveer 40 cm. Vrouwtjes hebben deze mooie staart niet en zijn slecht 20 cm groot. De afrikaanse paradijsmonarch (african paradise-flycatcher) komt in bijna geheel Afrika ten zuiden van de Sahara voor.
Huayao Yi
We waren in Shiping County in de Chinese provincie Yunnan, een prachtig bergachtig gebied waar de Huayao wonen, een subgroep van de Yi. Deze bijzondere bevolkingsgroep bestaat nog uit ongeveer 30.000 mensen. Ze dragen unieke en zeer kleurrijke kleding waarin symbolen van de maan, de sterren en wolken verwerkt zijn en ook bergen, water, planten en dieren. Het meest opvallend vond ik de bijzondere hoofddeksels die door de vrouwen worden gedragen, zoals te zien is bij deze vrouw.
Eifeltoren, Parijs
Een veel gefotografeerd object: de Eifeltoren in Parijs. Ik vond deze toch wel iets hebben, met de roze bloemen op de voorgrond, en de blauwgroene lucht. Het was die dag trouwens super warm (30 graden) en deze foto doet me dan ook altijd aan hartje zomer denken
Verwondering
Haar oogjes als knikkers zo groot ... De verwondering straalt van haar gezicht bij onze toevallige ontmoeting in een klein dorpje in het noorden van Laos.
Frisse kijk op de...w
Op weg naar Baliguda passeren we een dorpje waar de bewoners worden begeleid in het uitoefenen van verschillende soorten handnijverheid. Zo zijn er weefprojecten en maakt men zilveren voorwerpen. Door de steun kan het dorp nu in zijn eigen onderhoud voorzien. Deze man zit vanuit de deuropening van zijn huisje de gezellige drukte op straat rustig te aanschouwen.
Is me dat smullen....
In het koude landschap hebben vogels mogelijk (net als veel andere (zoog)dieren) er vaak geen zin in om al te veel energie te verbruiken. Dit torenvalkje bleef dan ook rustig zitten en stoorde zich niet aan die rare vent achter die toeter... Na even te hebben geposeerd begon z'n buikje te rammelen en vloog hij op voor "een gebedje" Gebed werd promt verhoord want hij sloeg vrijwel direkt een muis die hij (wat een mazzel) vlak bij uitgebreid op peuzelde !
Blinde man op de mark
Op de weekmarkt in Otavallo stond deze blinde man te bedelen. Wat ons opviel, was dat de bevolking toch ook geld( of eten) gaf aan deze man. Deze foto's hebben toch altijd iets triests over zich.