Didy
Verenigde Staten • Los Angeles
Verenigde Staten • Los Angeles
Getty
Richard Meier tekende voor het ontwerp van het J. Paul Getty Museum in de heuvels boven Los Angeles. Met een treintje ga je omhoog en boven word je welkom geheten in een prachtig vormgegeven tuin en gebouw. Het museum is vrij toegankelijk en herbergt voornamelijk Europese kunst, waaronder werk van onze Vincent. De kracht van de tuin en het gebouw wordt verder versterkt door de ligging en het spectaculaire uitzicht op LA (op smogvrije dagen), zoals op deze foto is te zien. De afmeting van het gebouw is goed af te lezen aan de mensen op het terras.
Reparatiewerk
In een piepklein werkplaatsje in de bazaarwijk van de oude stad zag ik deze vader en zoon. Vader repareert onderdelen van motoren en is bezig met slijpen waarbij de vonken er vanaf spatten! Zijn zoon vindt mijn camera interessanter.
Naar de markt - tigra
Deze man was onderweg vanuit zijn dorp naar de markt van Sekota. Sekota is een plaats ten noorden van Lalibela in het Tigray gebied. In dit deel van Ethiopië is het leven hard. De mensen moeten hard werken voor een karig bestaan. Vooral de tigray vrouwen staan bekend als harde werkers. Als je door dit gebied reist valt op dat het een landbouwgebied is en dat je helemaal geen industrie ziet. Bijna alles gebeurt nog handmatig of met behulp van dieren. Voor je gevoel ga je tientallen jaren terug in de tijd of misschien zelfs nog wel verder terug. De markt in Sekota hebben we niet bezocht, maar dit is echt een verzetje voor iedereen in de omgeving. Wellicht was dat de reden van de glimlach op zijn gezicht. Fotograferen in deze regio is echt leuk. De mensen zijn terughoudend, maar nieuwsgierig en vinden het heel leuk om zichzelf terug te zien op je toestel. Er heeft niemand om geld gevraagd voor een foto of anderszins.
Vuurtje?
De Masaï (Massai of Maasai) is nomadisch volk uit voornamelijk Kenia en Tanzania. De Masaï slagen er in om hun eeuwenoude tradities te bewaren. Bij een bezoek aan één van hun dorpen leerde ze ons hoe de Masaï vuur maken.
Nachtduik in...Grevel
Nachtduiken in Nederland vind vinden we mooiste dan in overdag. Zo zie je veel meer dan overdag. Er zijn ook kwallen die wel 3 meter lang, is echt heel mooi om te zien maar wel heel goed uitkijken dat tentakels niet op je gezicht raken. Is mij een keer net niet geraakt want ze kwam uit het niks. ikke meteen mijn handen mijn gezicht beschermen en mijn buddy trek mij iets verder terug.
De eerste nacht zit..
Roparun 2009. Dit jaar ben ik chauffeur van ons team. De eerste nacht zijn we om 1 uur vertrokken uit Parijs. Het is net 4 uur als we in het aardedonker, op een langweggetje in the middle of nowhere, wachten op de lopers en fietsers voor de wissel. Nog geen 10 minuten later wordt het langzaam licht en het belooft een stralende dag te worden. De vermoeidheid van de nacht is op slag verdwenen. De eerste nacht zit erop.
Oogsten
Het oogsten van de rijst, als deze helemaal rijp is, is voornamelijk handwerk. Eerst worden alle halmen met een sikkel afgesneden, dan laten ze het eerst op het land liggen om te drogen, daarna wordt het gebundeld en worden de rijstkorrels gedorst.
Een ger opbouwen
We kregen de gelegenheid om een ger, de Mongoolse nomadentent, af te breken en weer op te bouwen. Fascinerend! Eerst de houten bodem, vervolgens het ronde hekwerk dat in- en uitgeschoven kan worden. Dit hekwerk wordt vastgemaakt aan de houten deurpost. Dan wordt in het midden het centrale deel van de ger opgezet, een rond karrewiel op twee palen. In dit wiel komen 80 houten spijlen in het rond, die rusten op en vastgemaakt worden aan het hekwerk. Deze spijlen vormen het dakframe. Hieroverheen komen dikke vilten lappen, en eveneens rondom het hekwerk. Het vilt wordt afgedekt met katoen en rondom vastgezet met sterk band. In de winter komen er meerdere viltlagen op de ger. Het dak blijft voor de helft open voor de ventilatie, bij regen of sneeuw kan het doek met een touw worden dichtgetrokken. Het karrewiel van het dak heeft een rond gaatje voor de smalle kachelpijp; het kacheltje staat centraal in de ger. Men stookt met gedroogde koeien- of paardenmest. Afgezien van de houten vloer, die bleef liggen, hadden we de ger in twee uur afgebroken en weer opgebouwd (met plm zes personen).
Lampionnen maken
In Hoi An zijn heel veel naaiateliers en er is ook een levendige lampionnenindustrie. Op deze foto een winkel vol koopwaar met daartussen een lampionnenmaakster.
Indonesië • Bromo Tengger Semeru NP
Indonesië • Bromo Tengger Semeru NP
Brommende Bromo
Ok, niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste van de indrukwekkende Bromo vulkaan op Oost Java. Zoiets kun je eigenlijk niet op de gevoelige plaat vastleggen maar moet je zien. Ook al is het met 100 mensen op een plateautje in de vroege ochtend; het blijft bijzonder.
Botswana • Chobe National Park
Botswana • Chobe National Park
Sabelantiloop
Eén van de niet algemeen voorkomende, grote antilopensoorten is de Sabelantiloop (Hippotragus niger). De naam dankt deze soort aan de diepzwarte kleur van de volwassen mannen die met hun schitterende horens tot de mooiste antilopen van Afrika worden gerekend. De lange, neerwaarts gebogen horens boezemen zelfs leeuwen ontzag in. De vrouwelijke sabelantilopen hebben een kastanjebruine vacht en kortere horens. Zij zijn erg schuw en daardoor moeilijk te fotograferen.
Jon Jandai
Jon Jandai, de oprichter van PunPun in Thailand. Een organic farm en seed saving center, waar ik eerder foto's van plaatste. Dit is een portret van hem, gemaakt in december 2010
Waakzaam
Luipaarden zijn in het algemeen tijdens een safari het moeilijkst te spotten. In South Luangwa National Park hadden we er echter het geluk om vanaf de allereerste game drive er meerdere te zien! Deze vrouwelijke luipaard zat in een boom. Zij had haar prooi, een impala, naar boven gesjouwd en over een tak gedrapeerd. Omdat beneden een hyena zijn beurt afwachtte, was ze erg waakzaam.
Zonsondergang
Tijdens een mooie stadswandeling door Campeche kwamen we op een gegeven moment op het centrale plein. Door de zonsondergang tijdens deze wandeling viel deze kerk hier extra op.
Kijk eens omhoog
In de Dom van Aken is men bezig met renovatiewerken aan het plafond. Door een opening in de stelling kon ik deze prachtige fresco zien. Een leuk detail dat even kwam piepen.