Afrika
Nederlandse Antillen • Curaçao
Nederlandse Antillen • Curaçao
Verboden vrucht?
Het was mooi om te zien hoe deze gele troepiaal zo voorzichtig mogelijk op deze zuilcactus landde en heel behendig bij de vruchten kwam. Een kleine misstap kan vervelend zijn. Maar uiteindelijk lukte het hem om de vrucht open te maken en te beginnen aan een heerlijke maaltijd van deze verboden vrucht.
Spijker in je kop
Deze foto is genomen tijdens een bezoek aan de Dassanech stam. Ze wonen helemaal in het zuidwesten van Ethiopië op d egrens met Kenia. De stam woont in een zeer droog gebied en is erg arm. Het "dorpje" bestond uit hutjes van riet en golfplaat. Het interieur bestond uit wat dekens/ vellen en potten en pannen. Deze oude man vile op door zijn ingevallen getekende gezicht, zijn vele oorbellen, maar toch ook door de spijker in zijn kin.
Vogeltje met blozende
Dit vogeltje zie je vaak in volières de naam is blauwfazantje en het is een kleurig vogeltje uit de familie van de prachtvinken. Dit is een mannetje dat kan je zien aan de blozende wangetjes. De vogel komt voor in Afrika en wij zagen er veel in Ethiopië, gelukkig vrij en niet in een volière. Ethiopië is een vogelparadijs en de vogels zijn goed te benaderen.
Rups ?
Het lijken kleine rupsjes met rubberen nopjes, maar het zijn larven. Deze larven van lieveheersbeestjes hebben zes kleine looppootjes aan de voorzijde. Larven van sommige soorten zijn stekelachtig behaard en hebben felle gele en rode kleuren. De pop van een lieveheersbeestje lijkt een beetje op een druppel en is donker van kleur. Als de lieveheersbeestjes uit hun pop zijn gekomen hebben ze nog geen stippen.
Amerikaanse...reuzeni
Met een niet te grote boot de Cano Negro op is geweldig. Ontzettend veel vogels kaaimannen etc. ook veel apen in de bomen. Maar ook deze prachtige ijsvogel in de regen.
Costa Rica • Centraal Costa Rica (hoogland)
Costa Rica • Centraal Costa Rica (hoogland)
Gevangen
Kolibries zoemen als hommels en bewegen zeer nerveus. Echt een heerlijke uitdaging om deze beauty's te vangen. Op deze foto een Coppery-headed Emerald (Elvira cupreiceps).
Slecht weer op komst.
Dit is de badplaats Matala, aan de zuidkust van Kreta, bekend om haar holen in krijtrotsen, die door de eeuwen heen voor verschillende doeleinden gebruikt zijn. Terwijl zij in de Minoische tijd gebruikt werden als graftombes, sliepen er in de zestiger jaren hippies in. De vissersplaats is niet ten onder gegaan aan het massa toerisme, er is geen hoogbouw of een extreem hoog aantal toeristen. Elk jaar in juni is er festival, dat de sfeer van het oude hippie verleden uitstraalt: een leuk moment om Matala te bezoeken!
Waterlelie!
Op dezelfde plaats als waar ik de vorige bloem vond op Java, vond ik ook de mooie waterlelie. De vlieg maakt het beeld af :-). Waterlelies zie je heel veel bij de tempels in Indonesië. Het land is vol van bloemen, de één nog mooier dan de ander. Genieten.
Akkerhommel
De akkerhommel is vooral te herkennen aan de oranjebruine ruige beharing op de kop en borststuk. Het is de nozem onder de hommels, maar ook een Joris Goedbloed, want hij zal niet gauw steken. Altijd leuk om deze kleine soort te zien. Ze nestelen meestal ondergronds, maar kunnen hun nesten ook bovengronds maken tussen mos of in graspollen of zelfs in oude vogelnesten en nestkastjes. De kolonies hebben een gemiddelde grootte tussen de 80 en 200 exemplaren. Op dit moment zie je alleen maar de werksters, de mannetjes zie je pas half augustus verschijnen.
Kruipend zenegroen
Het mooie van een macro is, dat je planten zoals het onooglijk kruipend zenegroen eens goed kunt bekijken en er dan achter komt hoe mooi dit 10-15 cm hoge plantje toch eigenlijk is. Vooral het 1,5 cm. grote lipbloempje vind ik bijzonder. Net alsof iemand met een groot blauw/witkleed en een vlinder als hoofddeksel, je uitnodigt om binnen te komen...... Of dat kleine miertje linksonder, dat een bezoekje brengt aan een bloem.... Ook zie je nu goed hoe behaard deze plant is. Door de roodbruine kleur van de bladeren weet je dit een verwilderde cultivar is. De plant komt in Nederland in het wild algemeen voor langs de waterkant en in vochtige bossen, maar je ziet hem toch meestal als bodembedekker in de tuin. De Engelse naam "Carpet bugleweed" is wat dat betreft duidelijker. Hij verwildert gemakkelijk en vermenigvuldigt zich via de uitlopers om zo hele "matten" te vormen. Behalve door uitlopers, wordt kruipend zenegroen echter ook verspreid door mieren. Aan het zaad zit namelijk een oliehoudend aanhangsel (een zgn. mierenbroodje), waar mieren dol op zijn. Ze slepen het zaadje mee naar hun nest en onderweg blijft er uiteraard wel eens wat achter.
Mijnwerkersleven
Portret van één van de vele jonge mijnwerkers die hun leven wagen in de gangen van Cerro Rico. Zij zijn op zoek naar allerlei mineralen die later in de fabrieken worden verwerkt. Oud worden de mijnwerkers over het algemeen niet, maar dat hebben ze er graag voor over. Het verdient voor Boliviaanse begrippen namelijk erg goed. Mocht je naar de mijnen gaan, vergeet dan niet enkele giften mee te brengen voor de mijnwerkers. Vooral iets te drinken of coca bladeren doen het erg goed.
In gedachten verzonke
op de lokale markten zie je dan ook wel de lokale mensen die in hun kleurige traditionele kledij rondlopen en op zomaar langs de kant op de stoep zitten en in hun gedachten verzonken zijn dat ze niet eens merken dat je een foto maakt. ze zijn in Bac Ha natuurlijk wel fotograferende toeristen gewoon.
gat in het groen
Deze foto is genomen in het Keoladeo NP bij Bharatpur. Dit park is slechts 29 km2 en je vindt er vooral (water)vogels. Ook komen er enkele zoogdieren voor. Je kan het park in met de benenwagen, met de fiets of met een riksja. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een naturalist te huren bij de gate. Wij hebben een riksja met berijder gehuurd (100 roepies per uur), die overigens per definitie zeuren om een mooie fooi. Deze mannen spreken beperkt Engels en weten ook veel vogels te zitten. Deze smyrnaijsvogel zat op zijn uitkijkpost boven het water. Er zat veel blad voor en je kon hem alleen maar zien door een gat in het groen.
Geborgenheid bij mama
als wij eens stopten langs de weg om wat fruit te kopen bij de lokale mensen dan zag je in deze streek veel kinderen die een beetje bang waren omdat hier zelden toeristen passeren laat staan dat ze stoppen. ze zoeken dan vlug wat geborgenheid bij hun mama
Insecten snuitje
Wil je wat leuks doen in de lente bezoek dan de Heemtuin in het Zuiderpark in Den Haag. Of de Heemtuin bij jou in de buurt. Je hebt daar al je zintuigen nodig kijken , ruiken en ook voelen. Het is er voor kinderen ook leuk en leerzaam. Bij alle bloemen en planten staan de namen. Er is ook nog een bos en een heide veld! Neem je macrolens mee want er zijn nu veel insecten. Het is gratis! Openingstijden Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 15.30 uur. Zondag van 13.00 tot 16.00 uur (alleen van april tot en met oktober). Adres & contact Anna Polakweg 7 (Zuiderpark, ingang Vreeswijkstraat) Website. http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Heempark-De-Heimanshof.htm