Afrika
Verdwijnen tussen de.
De Sahara is de grootste zandwoestijn ter wereld en loopt van Marokko door Algerije naar Tunesië. Terwijl wij ons een weg banen door dit geweldige en voor mij zeer rustgevende landschap, zien we de kleuren alsmaar veranderen. De karavaan van kamelen verdwijnt tussen de duinen en wij volgen.
Vismarkt Tanji
Elke dag rond 4 uur varen de boten vol vers gevangen vis naar het strand van Tanji. Alleen de vissersboten zijn al een lust voor het oog: heel kleurrijk en het binnenhalen van de vis gaat op authentieke manier. Tanji is de plek waar de lokale bevolking zijn vis kan kopen maar ook de plek waarvandaan de vis klaargemaakt wordt voor de export. Een bezoek aan Tanji geeft je een goed beeld van de levendige vishandel in Gambia.
Libel met z'n eigen..
Deze libelle heeft zijn eigen verlichting voor de zekerheid maar meegenomen;) Een keer niet van de voorzijde genomen maar met zicht op de mooie vleugels. Libellen hier zijn er maar liefst 66 soorten van. Bij de meeste insecten werken de voorvleugels en de achtervleugels in tandem. Tijdens de vlucht blijven de voorste en achterste vleugels aan elkaar vergrendeld en ze bewegen gelijktijdig op en neer. Bij libellen zijn de vleugels niet met elkaar verbonden. Hierdoor kunnen de vier vleugels los van elkaar worden aangestuurd en kan de libel opmerkelijke kunsten uithalen, zoals stilstaan in de lucht, verticaal opstijgen en zelfs achteruit vliegen. Ze kunnen een snelheid van wel 50 km per uur halen, wat hen tot de snelst vliegende insecten maakt.
Scherpe blik in...Bra
Deze velduil zat in de polder en liet zich vrij goed benaderen. Ze worden meestal tegen de avond actief en blijven meestal niet heel lang op één plaats. Als de muizen op zijn trekken ze weer verder.
Paardebloem
De paardebloem is een veel voorkomende wilde plant. Het mooiste vind ik wanneer ze zijn omgetoverd in de bekende witte pluizenbolletjes. Paardebloemen zijn eetbaar en hebben geneeskrachtige eigenschappen voor allerlei kwaaltjes. De plant komt van oorsprong voor in Europa, Afrika en Azië. Door toedoen van de mens is deze over de hele wereld verspreid.
Zuid-Afrika • Kalahari woestijn
Zuid-Afrika • Kalahari woestijn
Voedertijd in...Kgala
Het Kgalagadi Transfrontier Park is een mooi en apart park. Het landschap bestaat uit Kalahari duinen, die doorsneden worden door droge rivierbeddingen. In de rivierbeddingen zijn (kunstmatige) drinkplaatsen. Je hebt in het park maar enkele zandwegen. Sommige zijn zeer zwaar rul zand en een 4x4 is zeer aan te raden. Het wild zie je vooral in de droge beddingen en met name bij de waterplaatsen. De soorten rijkdom is minder dan in het Krugerpark, maar er komen ook soorten voor die je daar niet ziet, zoals bijvoorbeeld de cape fox en de bruine hyena. Vooral de kans op (de zwarte Kalahari) leeuwen en cheetah is hier groot. Ook het aantal roofvogels is verrassend groot. Een mooie meevaller was de zwaluwstaartbijeneter. Ze hadden net jongen en vlogen af en aan met insecten. Dit jong kwam al uit het hol en werd gevoerd door één van zijn ouders. Een prachtig moment in een mooi park.
Bronzen zandloopkever
Eindelijk heb ik weer even de natuur in kunnen gaan. Weliswaar het meeste per fiets en maar gedurende kortere tijd, maar ik heb toch weer kunnen genieten van de nu ontluikende natuur en het kleine grut dat hier rondvliegt en loopt. Stuk voor stuk wondertjes der natuur. Dat geldt bijvoorbeeld zeker voor deze ca. 20 mm. grote Bronzen - of Bruine Zandloopkever, een van de 5 zandloopkevers die in Nederland voorkomen. De kever verkent snel lopend en vliegend de bodem en grijpt met zijn sterke kaken alles wat hij aan kan, vooral mieren en andere insecten. Pas op de foto zie je de details van dit kleurige loopwondertje, zoals de rood blauwe pootjes, die sterk behaard zijn met witte haartjes. Ook zijn buik is trouwens sterk behaard. Prachtig toch om dit alles op je gemak te kunnen bekijken dankzij de fotografie.
4 op een rij, en nog.
Het is weer genieten bij de waterhole, het heeft een tijd geduurd de giraffen waren zeer voorzichtig en naderen erg rustig. Maar de dorst naar water overwint. Als er een giraffe gaat drinken volgen de anderen snel . Aan de overkant , op de voorgrond veel drinkende vogel.
Lekker hapje
Wildlife in eigen tuin. Vorig jaar had ik het geluk dat twee koolmeesjes gebruik maakten van het nestkastje in onze tuin en gewoon doorgingen met het halen van voedsel op de momenten dat wij op het terras zaten. Ze vlogen af en aan met lekkere hapjes voor hun jongen, wat voor mij een uitgelezen kans was om te oefenen met mijn nieuwe telelens.
De Wilhelminabrug in.
De Wilhelminabrug verbindt de provincies Gelderland en Overijssel met elkaar. De brug over de IJssel werd gebouwd tussen 1939 en 1943, maar bij de aftocht in april 1945 door het Duitse bezettingsleger opgeblazen. Na de bevrijding werd ze volgens het oorspronkelijke ontwerp herbouwd en in 1948 opnieuw in gebruik genomen. Deze foto maakte ik op een mooie avond, afgelopen winter.
Einde van de strijd i
De afgelopen weken heb ik enkele foto's geplaatst van de jacht op een buffel door een viertal vrouwtjes leeuwen. Nog nooit hadden we een kill van begin tot het eind, zo mooi en van zo dichtbij gezien. We zagen dit in Sabi Sands GR. Dit privé park heeft een open verbinding met het Krugerpark. De leeuwinnen behoren tot een familie die een vast territorium heeft in Sabi Sands GR. De buffels migreren vrij. Het voordeel van Sabi Sands is dat de gidsen bij bijzondere dingen van het pad af mogen. Mede daardoor stonden we eerste rang bij deze jachtpartij. Dit hadden we nog nooit zo gezien en was ook een absoluut hoogtepunt van onze reis. De spanning van de jacht, het zien van de samenwerking, souplesse en kracht van de leeuwinnen en de doodsstrijd van de buffel maakten dit tot een gruwelijk maar bovenal een fascinerend schouwspel. Ook nadat de buffel neergehaald was bleef ze zich nog lang verzetten. Het duurde uiteindelijk nog 15 minuten voor ze haar laatste adem uit blies. Op de foto is te zien dat één van de leeuwinnen de buffel bij de keel heeft, terwijl de andere leeuwin probeert de buffel letterlijk de adem te benemen. Dit laatste wordt ook wel de "Kiss of Death" genoemd.
Zeearenden
Beide zeearenden in 1 shot gevangen is niet zo bijzonder maar samen vliegend is dat wel. De zeearend is veel wendbaarder en veel actiever tijdens het zoeken naar een prooi. De Steller zeearend is sierlijk maar oh zo lui of anders gezegd gaat zuinig met zijn energie om.
Eekhoorn in een...her
De eekhoorn is een veel voorkomende knaagdier. Je vindt hem vooral in bossen maar ook in parken en tuinen kun je hem tegenkomen. Deze foto is gemaakt vanuit een vogelhut die speciaal voor fotografen is aangelegd. Behalve vogels komen er in de hutten die in de bossen liggen ook regelmatig eekhoorns voorbij. Vaak zijn de hutten in de grond ingegraven waardoor je vanuit een laag standpunt kunt fotograferen. Omdat de vogels en andere beesten jou niet zien kun je ze binnen een redelijk korte afstand fotograferen en ben je ook in staat mooie composities te maken. Zeker als het bos in herfstkleuren getooid is en er voor de hut een mooi watertje ligt waardoor je een mooie weerspiegeling krijgt. In Nederland en België zijn meerdere hutten te huur die speciaal voor fotografen zijn aangelegd. Met wat zoeken op internet vindt je er altijd wel een bij jou in de buurt.
Samen op stok
Deze 2 witkapbijeneters zaten gezellig samen op stok. Ik vond het een feestje om de interactie tussen deze mooie dieren te zien en te fotograferen. Ondanks de hitte, bijna 1,5 uur lang genoten in een schuilhutje ;)
Face 2 face
In een haventje in het noorden van Vancouver Island zat deze Bald Eagle even uit te rusten. Pas toen ik vlak onder de paal stond had hij mij door, en keek mij indringend aan. Wel blij dat ik hem nog zo heb kunnen schieten. Had ik vooraf niet gedacht, wel gehoopt;-)
Kamelenrit door...zan
De Nubravallei is een nog onbekend stukje Ladakh. In 2011 had je een speciale permit nodig om er naar toe te kunnen, verkrijgbaar in de hoofdstad Leh. Om in de Nubravallei te komen moet je een hoge pas van 5200 meter over, de Kardong La. Maar wat je dan te zien krijgt is onweerstaanbaar mooi. Fraaie kloosters in Deskit en Hundar, de rivieren de Nubra en de Shyok die zich een weg banen door het woeste berglandschap van de Himalaya. En, heel onverwacht, bij Hundar een stuk onvervalste zandduinen waar je een kamelenrit kunt maken. Vooral tegen zonsondergang is de lichtval op de bergen prachtig. Tip: wil je de zandduinen fotograferen, met hun vormen en lijnen, wees dan niet te vroeg of te laat op de dag want door de hoge bergen liggen ze al gauw in de schaduw. Wij waren hiervoor te laat in de middag ter plaatse. De foto is gemaakt rond 17 uur.
'Eagle hunters' in de
Elk derde weekend in september wordt in de omgeving van het onooglijke plaatsje Sagai in het uiterste westen van Mongolië het ‘Altai Kazach Eagle Festival’ gehouden. Het is een kleinschalig evenement dat wordt georganiseerd door het Kazachse nomadenvolk zelf. De charme zit ‘m vooral in de provisorische wijze waarop een en ander is georganiseerd. Zo kun je als bezoeker vrij rondlopen tussen alle deelnemers. Het is een waar spektakel waarbij de deelnemende ‘eagle hunters’ allerlei proeven van bekwaamheid moeten afleggen.