Als ik reis, probeer ik altijd zoveel mogelijk te Couchsurfen en daarom is deze term wel eens te lezen bij een tip + foto van mij. Deze blog is bedoeld voor de Reisreporters die graag willen weten wat... Lees meer
AdriaanV
Hamarvrouw in vol...o
De markten in Ethiopië, zowel in het Noorden als in het Zuiden, vormen het hart van de handel in het land. Er zijn enorme regionale markten, zoals die van Turmi, waar mensen van heinde en verre met hun handelswaar naar toe komen. Op deze markt in de Omovallei kijk je je ogen uit naar de verschillende kleding en haardracht van de vele volken die in dit gebied leven. Op de foto een vrouw van de Hamarstam. Zij draagt geitenvellen als kleding, mooi versierd met kaurischelpen en kraaltjes. Dit dragen ze niet voor de toeristen, maar is hun dagelijkse kleding. Speciaal voor de markt kleedt men zich extra mooi (meer geitenvellen en sieraden), het is een wekelijks of dagelijks uitje.
De geur van de markt
In het zuidwesten van Yunnan ligt op 10 uur rijden van Lincang het kleine plaatsje Wumulong. Op zich geen mooie dorpje, maar op gezette tijden wordt er een lokale markt gehouden. Dan komen van de wijde omtrek de boeren naar de markt toe. Ons hotel lag aan de hoofdstraat, dus werden we om 5 uur 's-ochtends al gewekt door toeterende vrachtwagentjes en tuc-tuc's die op weg waren naar de markt. In de vroege morgen dus op pad om te genieten van de mensen op de markt, vaak Limi Yi in hun donkerpaarse klederdracht. Op de markt werden toen kleine oventjes met houtskool of kolen opgestookt en begon men het vlees te grillen. Die geur houtskool en gegrild vlees is gevangen in het zonlicht dat over de bergen kwam.
Island hopping
Ondanks dat Palawan in een snel tempo een massa toeristische bestemming aan het worden is met alle gevolgen van dien, is bv een island hopping tour vanuit Coron stad een beleving, de natuur is zo overweldigend dat ik dat niet snel zal vergeten........
Lappendeken van...kle
Ruim vier uur noordwaarts rijden vanaf Kunming, de hoofdstad van Yunnan, bevindt zich het gebied van de rode aarde. Wij verblijven in de plaats Donchuan. De mooiste tijd om hier door te rijden is natuurlijk tegen de avond. Heb werkelijk nog nooit zo’n mooie lappendeken van kleuren gezien. De rode aarde steekt prachtig af tegen de vele groentinten van de gewassen en het geel van de tarwe. Juni is de oogtstijd van de tarwe en je ziet dan ook veel boeren in het landschap bezig met het oogsten. De tarwe kleurt bijna goudkleurig in de avondzon
Lillaz waterfall -...
In het natuurpark Gran Paradiso, in de regio Valle d'Aosta kunnen diverse wandelingen en hikes worden ondernomen, variërend van "voor iedereen" tot "behoorlijk intens". De wandeling naar de Lillaz waterval is gelukkig voor bijna iedereen te bewandelen. Deze kan met kinderen en nog op flipflops worden gedaan. Bij de Lillaz waterval is het glad en nat, de vraag of je daar wilt lopen op flipflops moet iedereen voor zichzelf beantwoorden... In totaal is het circa 20 minuten lopen met af en toe een beetje stijging of daling. Het is een prima wanderling om te lunchen en te genieten van de panoramische uitzichten op weg naar de Lillaz waterval. Ook kan het nog even een punt zijn om alles op orde te brengen voor een flinke hike van een dag naar het bergmeer van Loie op circa 2400 meter, hiervoor is toch echt goed schoeisel, een degelijke conditie en eten en drinken nodig.
Carnaval in Mindelo
Wat ik niet wist toen ik de reis naar Kaapverdië boekte was dat vooral in Mindelo uitgebreid carnaval wordt gevierd. Daar kwamen we achter toen we er waren, en we misten uiteindelijk op één dag de Grote Parade. Dus mijn tip is: ga je naar Kaapverdië, kies dan voor de carnavalstijd (als je van dat spektakel houd) en zorg dat je in Mindelo bent. De dagen dat wij in Mindelo waren was er wel een kindercarnaval met optochten door de stad. Daarin liepen ook volwassenen met een verstandelijke beperking mee met hun begeleiders, een vrolijke boel. Het meisje op de foto was wel de Koningin van de Optocht, met haar Braziliaanse stijl. Zo proefden we toch iets van de sfeer. En overal muziek in de restaurantjes en barretjes. Dat is sowieso de sfeer in Mindelo, je waant je af en toe in Rio de Janeiro. Op het vliegveld zagen we op de TV schermen uiteindelijk de generale repetitie van de Grande Parade, een dag vóór de echte parade. En wat we zagen was een pure Braziliaanse show door de straten van Mindelo, met veren en al. Prachtig.
Uitzicht Oliviershoek
Een mooie route om vanuit Johannesburg naar het Amfitheater te rijden is via Clarens, Golden Gate NP en dan de R74 te nemen. Tot 2 jaar terug was het laatste nog een slecht grondpad met deels al de ondergrond voor de nieuwe asfaltweg. Nu is de asfaltweg gereed. Voorheen reden we er nog geen 40km per uur. Nu kun je er 100 rijden. Vergeet niet te stoppen bij het uitzicht over de enorme Sterkfonteindam. De weg klimt omhoog naar de Oliviershoekpas om daarna af te dalen naar Bergville. Op de pas dit uitzicht. Er is een uitkijkpunt. En ook gelegenheid om bij te tanken. Zowel de auto als persoonlijk. Voor het Amfitheater sla je rechtsaf. Het Royal Natal NP staat goed aangegeven. En afhankelijk van de gekozen accommodatie volg je de duidelijke bewegwijzering. In 2015 met lastminutevouchers (bestaan helaas niet meer) geslapen in Montusi Mountain Lodge. Deze keer lastminute geboekt in Montes Aux Sources. Hier een prachtig zicht op het amfitheater, als de wolken weg zijn dan....
Verlegen
Hij vond ons heel interessant, maar tegelijkertijd ook wel een beetje spannend. Als er dan ook nog een foto van je gemaakt wordt, is het zeker wel een beetje extra spannend. Hij wist niet zo goed hoe hij zich moest gedragen. Het was wel aandoenlijk om te zien.
Verse vis
Op het eilandje Pidgeon waar we tijdens een rondtochtje door de baai bij Rabaul aanmeerde om te gaan snorkelen zagen we deze visser die trots zijn zojuist gevangen vissen liet zien. Ze zagen er zo lekker uit dat we een paar vissen gekocht hebben en in ons hotel heeft de kok er 's-avonds een geweldige maaltijd van gekookt.
Op de uitkijk
Vanuit ons gezellige, maar eenvoudige lemen huisje op het resort in Hodka, reizen we van noord naar zuid en van west naar oost om de verschillende dorpjes te bezoeken. De dorpjes worden bewoond door diverse stammen zoals de Marwada, de Megwal, de Rabari en de Jats. Er zijn verschillen tussen de stammen, zoals godsdienst. Zo zijn de Jats streng moslim en zij willen absoluut niet gefotografeerd worden. Andere stammen hebben daar geen enkel probleem mee. Maar er zijn ook overeenkomsten, bijvoorbeeld in kleding, sieraden, huizenbouw en middelen van bestaan. De kleding is heel kleurrijk, de sieraden bestaan uit enkelbanden, zware halskettingen, meerdere oorbellen en de armen bedekt door tientallen armbanden. Aan het einde van de middag worden we heel gastvrij ontvangen in een dorpje. Deze kinderen kijken eerst nog even de kat uit de boom. Zelfs op deze jonge leeftijd dragen ze al de traditionele kleding en een reeks sierraden.
Snoepen
Tijdens een tocht door een klein dorpje ergens midden op Sumatra, waar wij doorheen liepen en alles en iedereen bekeken, werden wij vooral schaamteloos bekeken door de mensen die daar gewoon op straat of voor hun huisjes zaten. De kinderen liepen demonstratief te snoepen in de hoop nog meer te krijgen. Al helemaal verpest als er toeristen komen.
Moeder en zoon
In het plaatsje Korimbene, in de omgeving van Natitingou, zag ik deze zorgzame moeder met haar zoon. Benin vond ik een heel interessante en ook leuke reisbestemming.
Actief
Het viel mij in Baskenland op dat veel mensen actief en sportief bezig zijn. Deze foto is gemaakt op een zondagmorgen op de rivier de Nervion. Veel roeiers, kanoers, en - op het land - joggers en wielrenners. De deelregering van Baskenland stimuleert en activeert een gezond leven voor haar inwoners: veel bewegen hoort daar zeker bij.
Mee-eten bij Shah...N
In Mahan bezoeken we het Mausoleum van Shah Nematollah Vali. Deze soefimeester, behorend tot de sekte van de derwisjen, stierf in 1431 op 100-jarige leeftijd. We treffen het, want het is een feestdag voor de soefi’s en we mogen mee-eten in het heiligdom. Nadat we in het mausoleum langs de tombe gelopen zijn en de meester eer hebben bewezen, krijgen we een bakje bonen met rijst en rozijnen uitgereikt wat we samen met deze kinderen en hun familie opeten. De kinderen vinden ons erg interessant en blijven zo lang mogelijk bij ons. Ze poseren zo goed mogelijk voor de foto en zijn erg trots op het resultaat.
Niger • Centraal -en Noord-Niger
Niger • Centraal -en Noord-Niger
Verlegen...Wodaabe-me
Dit Wodaabe-meisje stond enigszins verlegen te kijken naar de mooi opgemaakte mannen die dansten op het Gerewolfestival. Het festival, dat jaarlijks in september wordt gehouden, is een soort huwelijksmarkt waarbij de mannen zich presenteren aan de vrouwen. Na een paar middagen en avonden onvermoeibaar dansen en zingen hopen de mannen een vrouw voor zich te kunnen winnen. Over een aantal jaren zal ook dit meisje deel uit maken van de 'vrouwenjury'
De geit en het meisje
Kinderen en geiten zijn in Ethiopie een twee-eenheid. Het kleine vee zoals geiten en ook schapen worden vaak door kinderen in het gareel gehouden. Je ziet ze onderweg met hun kuddes, en ook in de dorpjes zijn de kinderen vaak nog met de kleine dieren bezig. Dit meisje troffen we aan in Jinka, toen we op bezoek waren bij de Aristam. De Ari's zijn geen nomaden, ze bewonen permanente dorpen en zijn wat welvarender dan de andere stammen in de Omovallei. Ze wonen in lemen huizen. Het zijn vooral landbouwers en zorgen voor het merendeel van het voedsel in de Omovallei. Na de landbouw houden ze zich bezig met veehouderij en creatief ambachtswerk.
Vrouw in een raam
In de meeste landen is het erg leuk om zo maar eens een dorpje in te lopen, zo ook in Oeganda. Tijdens een wandeling door het dorpje Bigodi kwamen we deze vrouw tegen die uit het raam hing. Met handen en voeten hebben we een praatje met haar gemaakt en daarna vond ze het goed dat ik een foto van haar maakte.