Fiordland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fiordland image

Franz Josef Gletsjerhike

Fiordland
Nieuw-Zeeland
Moma

Franz Josef Gletsjerhike

We zijn te laat. Iets wat ons zelden gebeurd, gebeurt uitgerekend vandaag. Terwijl een hal vol mensen al half is aangekleed, komen wij pas binnen. Iedereen wordt voorzien van een overal, een jas, muts, handschoenen, schoenen en wollen sokken. Allemaal verstrekt door de Glacier Guides. Met hen gaan we vandaag een klim/wandeltocht maken over de Franz Josef Gletsjer.
Om de uitrusting compleet te maken wordt er nog een heuptasje met spikes aan toegevoegd. We worden met 44 personen verdeeld over 2 bussen en bij de gletsjer zullen we in 4 groepen worden verdeeld, van minder sportief tot de die hards. Om aan de voet van de gletsjer te komen, moeten we vanaf de parkeerplaats zo'n 3 km lopen. Het oorspronkelijke pad is door het smeltwater verdwenen en we moeten een paar keer de rivier, die door het smeltwater wordt gevormd, oversteken. De Franz Josef is een vrij vlakke gletsjer, maar het eerste deel gaat steil omhoog. Vanaf 7 uur 's ochtends zijn de gidsen al in de weer om traptreden uit te hakken, zodat de gletsjer beklommen kan worden. Iedereen doet de spikes onder en dan klimmen maar. Het is even wennen met die dingen onder, maar al snel blijkt dat ze goed grip geven (soms te goed zoals Marc 's middags ontdekt, wanneer er één in het ijs blijft haken en hij zijn pink openhaalt aan het ijs).
Helaas is het geen zonnige dag vandaag, maar door de vuile bovenlaag is af en toe het blauw van het ijs toch goed te zien. De Franz Josef is een zgn. natte gletsjer en dat betekent dat er overal stroompjes zijn. Door alle spleten en gaten is het lopen over een gletsjer niet ongevaarlijk. We volgen dan ook braaf in het voetspoor van onze gids Thai, die precies lijkt te weten wat hij doet. Aan het einde van onze tocht komen we bij een prachtige ijsboog en een tunnel. Het blauwe, zuivere ijs is hier goed te zien. Ons gids vertelt dat deze boog en tunnel er pas twee dagen zijn en over een paar dagen zijn ze ook weer weg. De gletsjer is continu in beweging en verandert voortdurend.
We vinden het een hele ervaring om zo over ijs te lopen, maar tegelijkertijd ook heel dubbel. Welke schade richten we aan en hoeveel invloed hebben wij op het smelten van de gletsjer? We hebben echter geen tijd om hier al te lang bij stil te blijven staan, want we moeten weer verder. Terug naar het beginpunt. We zijn blij wanneer we weer vaste grond onder de voet hebben. Het laatste, steile stuk heeft er flink ingehakt en het 'piepke is leeg'. Na een warme douche op de camping blijft de herinnering aan een mooie ijswandeling achter.

Foto's

7551e.jpg
7551e.jpg
Moma
b7ce8.jpg
b7ce8.jpg
Moma
b3a61.jpg
b3a61.jpg
Moma