Kakadu NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ubirr: wat heet heet?

Kakadu NP,
Australië


Ubirr is een rotsformatie op de grens van Kakadu NP en Arnhemland, 280 kilometer ten oosten van Darwin. Het is hier heet, droog, stoffig. Met 47 graden heb je nauwelijks energie om nog 1 stap voorwaarts te doen, maar we zijn hier niet voor niets gekomen.
Dus beklimmen die rots maar, nadat we in de grot eerst de beroemde Aboriginal rotstekeningen hebben bewonderd. Bovenop de rots heb je een weids uitzicht over dit oeroude Aboriginalland. De moderne mens zou het hier geen 2 dagen volhouden, maar de Aboriginals wisten hier – ondanks de barre omstandigheden – te leven.

Het is half November, wachten op de maandenlang uitgebleven regens. Als die eenmaal komen, in december, is het hek van de dam. Overal staan waarschuwingen: ‘ get set for the wet’ , bereid je voor op het regenseizoen. Honderden kilometers land overstromen dan, onophoudelijk trekken de regens en zware stormen over het land. Voor de mensen hier kan het niet snel genoeg gebeuren. Die krokodillen in hun achtertuin nemen ze voor lief.