Australië

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Australië image

Deel 14 Australië – Kakadu

Australië
Oceanië
Ellen69

Deel 14 Australië – Kakadu

Deze blog is deel 14 van de beschrijving van mijn rondreis door Australië, die ik met mijn lief maakte van maart tot juli 2019. Onze reis begint medio maart 2019 in Melbourne, en eindigt half juli in Perth. In elk deel van mijn blog neem ik je een stukje mee op onze reis. 

 

Kakadu

Blij met onze 4x4 rijden we allereerst van Darwin naar Jabiru in Kakadu National Park, om daar op de campsite onze ‘nieuwe’ tent uit te proberen. De eerste teleurstelling hebben we al moeten verwerken; alle 4x4 tracks in Kakadu zijn nog gesloten wegens hoogwater en krokodillengevaar; we kunnen de Jim Jim Falls en de Twin Falls van mijn lijstje schrappen. Jabiru campsite ($32,- totaal) is een commerciële campsite dus met veel voorzieningen, en die eerste avond genieten we van de rustige, warme avond met een glaasje port onder het rauwe gekrijs van de kaketoes bij zonsondergang.

We slapen goed die nacht, onze nieuwe tent heeft ‘ramen’ aan alle vier de zijden, dus kan ik naar buiten kijken langs alle kanten. Dat betekent ook dat een zacht briesje door de tent heen kan stromen, wat erg welkom is bij deze hoge temperaturen (overdag 34 ֯C, ’s nachts nog altijd ongeveer 25 ֯ C). 

 

Ubirr

De volgende dag staat een bezoek aan Ubirr op ons programma; een plaats waar oeroude Aboriginal rotstekeningen te zien zijn, maar vooral ook een plaats om bij ondergaande zon de prachtige wetlands te bewonderen. Fantastisch, dat uitzicht. Vanaf een rotsplateau kijken we neer op het uitgestrekte landschap, met gras groener dan groen, en een ondergaande zon die weerkaatst in de wateren van de overstroomde vlakten van wat ik denk dat Arnhemland moet zijn. 

Die avond slapen we op een kampeerterreintje in de buurt van Ubirr; Merl. Een onbeheerde parkcamping met toilet en douchefaciliteiten waar we toch $15 p.p. voor moeten betalen. Het lijkt een mooie bushcamp, met ruime plaatsen, zij het wat overwoekerd. En er is bijna niemand. 

Dat blijkt niet voor niets.

Waar we niet op voorbereid zijn, is de massale aanwezigheid van overactieve muggen. We krijgen geen moment rust en worden non-stop belaagd door tientallen muggen tegelijkertijd. We proberen ons er dapper doorheen te slaan en gewapend met DEET, een lange broek en mijn hoed-met-net koken we onze maaltijd. Maar de (40%) DEET maakt te weinig indruk op ze, en ook door mijn (kennelijk te dunne) broek prikken ze heen. We vluchten zodra het kan onze tent in, waar we meteen een horde muggen achter ons aan krijgen die eerst het loodje moeten leggen voor wij kunnen slapen – en dat is nog een hele klus. Er lijkt geen einde te komen aan het rondzingende muggenkoor.

En wie denkt dat het ’s ochtends wel ophoudt: mis!! Als we na een rusteloze nacht wakker worden en de zon al hard zijn best doet onze tent op te warmen, zitten er honderden hongerige muggen tegen onze gaasraampjes geplakt in de hoop ons bloed te mogen drinken. Ik wil niet meer naar buiten!! Mijn benen zien eruit alsof ik besmet ben met de mazelen, en bij de rand been die mijn sok bedekte (helaas zonder DEET eronder) ben ik compleet doorzeefd met muggenbeten.

Mijn lief moet een grote boodschap doen op het toilet, en komt zeer gestresst terug; zittend op de pot wordt hij belaagd door tientallen muggen, ook vanuit de pot zetten ze de aanval in. We slaan ons ontbijt over, pakken gehaast onze tent in, en ontvluchten deze plek.

Eenmaal in de auto ben ik nog de gehele rit druk doende om muggen te elimineren en mijn lief poets ik af met een vochtig doekje om de muggen die hij plette tegen zijn arm of nek weg te poetsen, samen met de bloedvlekken die dit achterliet.

Dit nooit meer, als het even kan. In de dichtstbijzijnde supermarkt (in Jabiru; in Kakadu, is er een) gaan we op zoek naar een nieuwe fles muggenspray, en op advies van een bezoeker in de supermarkt kopen we DEET 80%. Puur vergif als je het mij vraagt, maar mijn door muggenbeten doorzeefde lijf vraagt nu om stevige maatregelen (en hopelijk krijg ik hier niet een vreselijke ziekte van).

 

Cooinda

Vol hervatte moed rijden we verder, richting Cooinda; onderweg stoppen we bij Gubara, en lopen de track langs de escarpment. Maar de wandeling komt niet uit op een duidelijk uitkijkpunt. Hoogtepunt van de rit ernaartoe is wel dat we vier emoes tegenkomen: een Papa en drie Kinderen Emoe. Geweldig, die hadden we nog niet gezien.

In Cooinda vertelt de vriendelijke Mevrouw ons dat ook hier muggen zijn, maar niet zo erg als in Merl. En dat klopt, gewapend bovendien met onze nieuwe muggenspray komen wij de avond – en de volgende dag – goed door. We boeken bij Mevrouw nog een Yellow Water cruise ($99,-) voor overmorgen, en doen die dag rustig aan – de enige activiteit die we ondernemen is een ritje naar het Mirray uitkijkpunt – waar we na een half uur klimmend wandelen uitkomen bij een uitkijkpunt dat ooit wellicht mooi was, maar helaas nu overwoekerd, waardoor het uitzicht deels verloren gaat. Wat ik overigens wel jammer vind van Kakadu is dat er weinig viewpoints zijn die mooi zicht geven op billabongs, rivieren, het prachtige landschap. Zeker in het natte seizoen heb je slechts een paar plaatsen die je kunt bezoeken.

 

Yellow Water cruise

De volgende ochtend staan we voor dag en dauw op voor onze Yellow Water cruise. En dat is niet voor niets; op deze prachtige ochtend zien we de opkomende zon de hemel oranje kleuren boven de rivier, terwijl zoutwaterkrokodillen in het water wachten tot ze kunnen toeslaan. Deze wateren behuizen zo’n 80 krokodillen per kilometer, wat een enorm aantal is vergeleken met de populatie zoutwaterkrokodillen bij Cape Trib, waar we eerder dit jaar waren. We varen met onze boot langs de oever, die ons trakteert op vele, vele vogels, waaronder ijsvogeltjes in de prachtigste kleuren, een jabiru, een pelikaan, en wilde paarden aan de oever, terwijl in het glinsterende water lelies drijven in wit en roze. Kakadu is een vogelparadijs, en wij mogen daar even van genieten.

 

Gunlom

Na de twee uur durende cruise en ontbijt, pakken we onze spullen in en rijden we naar Gunlom – waar we twee nachten slapen op de campground. We zijn blij verrast te merken dat hier nauwelijks muskieten zijn, noch andere insecten; de luchtvochtigheid is hier (of moet ik zeggen ‘nu’?) aanzienlijk lager. De Gunlom Falls zijn prachtig. Een klim naar boven (het pad naar de top wordt gereconstrueerd en keurig aangelegd – ze zijn nu halverwege) leidt tot de top van de waterval, waar het water zich verzamelt in achtereenvolgende poelen, omgeven door hoge rotswanden. De poelen zijn geschikt om in te zwemmen, en het geheel oogt prachtig, vredig, rustgevend. Die avond, eenmaal in bed, luiden de dingo’s de nacht in. En wij slapen heerlijk (tot Baby in de Burentent ons wakker krijst).

 

Wat praktische informatie

Als wij er zijn is de entree voor Kakadu $40,- p.p.; toegangsbewijzen zijn 7 dagen geldig. De meeste mensen bezoeken het park van juni tot september; het weer is dan comfortabel (zelden regen, lage luchtvochtigheid) en alle wegen zijn open – ook de 4x4 tracks die leiden naar mooie punten zoals de Jim Jim Falls. Wij waren er in mei; het droge seizoen begint in april. We hadden geen regen (hoewel dat in deze periode soms nog wel voorkomt), maar de luchtvochtigheid is nog hoog. De geasfalteerde wegen waren open maar de 4x4 tracks helaas allemaal gesloten, naar verwachting dat jaar tot medio juni. Dit omdat er nog onderzoek gaande was naar de aanwezigheid van (zoutwater)krokodillen. Over het algemeen zijn in april-mei de 4x4 tracks nog gesloten, maar houd (bij de informatiepunten of middels een app die te downloaden is via de kakadu site) de berichtgeving daarover in de gaten, want het kan soms wel toegankelijk zijn. In oktober – november begint de eerste regen weer, de luchtvochtigheid neemt toe en zo ook de regenbuien. De geasfalteerde wegen zijn open en in het algemeen zijn ook de 4x4 tracks nog open. December tot maart is het regenseizoen, met veel en vaak regen, en de toegankelijkheid van zowel de geasfalteerde als de 4x4 wegen wisselt.

Overigens is is ook hier de app WikiCamps Australia erg nuttig; op de app vind je naast picknickplaatsen en dergelijke alle kampeerplekken waar je kunt staan met je tent dan wel camper, met daarbij de voorzieningen die je er vindt. De plaatsen zijn vaak voorzien van beoordelingen en ervaringen van voorgangers die deze plekken bezochten, inclusief datum wanneer ze er waren. Een muggenervaring als die van ons kun je voorkomen als je het geluk hebt dat een recente voorganger een waarschuwing plaatst bij de evaluatie van die betreffende kampeerplek. Laad de meest recente informatie daarom steeds even op zodra je een WIFI punt tegenkomt!

Foto's