New Mexico

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bisti Badlands

New Mexico,
Verenigde Staten


De Bisti Badlands in het noordoosten van de staat New Mexico is een doolhof van kleine kloven, bizar gevormde hoodoos, cracked eggs en veel zwarte, grijze, en bruine lemen heuvels. Er is vrijwel geen vegetatie, maar wel veel fossielen en versteend hout. Het woord Bisti is afkomstig van het Navajo woord Bis-ta-hie, het betekent ‘slecht land’.

Miljoenen jaren geleden zag het landschap er volkomen anders uit, het was een moerassig gebied met regenwouden. Maar het klimaat veranderde en het land kwam onder water te staan. Toen het water verdween bleef een dikke laag zandsteen, koolstof, modder en leisteen achter. Door erosie is het huidige landschap ontstaan.

Er zijn geen paden aangelegd en er staan nergens borden om de richting aan te geven. Je zult dus zelf op zoek moeten gaan naar de mooiste plekken. Het terrein is op sommige plekken lastig begaanbaar, trek daarom goede wandelschoenen aan en neem voldoende water mee (het kan er warm zijn, zeker in de zomer).

De Bisti Badlands zijn bereikbaar vanuit Farmington. Volg de highway 371 in zuidelijke richting, sla linksaf via de onverharde weg met wegnummer 7297 ( de afslag wordt met een bord aangegeven), na iets minder dan 1.5 mijl bereik je de parkeerplaats. Het gebied begint direct achter de parkeerplaats.

De toegang is gratis, je hebt geen permit nodig, wel even register tekenen zodat men weet dat je in het gebied bent. GPS wel aan te raden in dit gebied.