Managua

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Juntos Contigo project in Managua

Managua,
Nicaragua


Als je in buurt van Managua bent, breng dan een bezoek aan het [url="http://www.juntoscontigo.com/" target="_blank"]Juntos Contigo project[/url] op La Chureca, de grootste vuilstort van de stad.

La Chureca is al zo´n 40 jaar bewoond door mensen die letterlijk leven van het afval. Als de afvalwagens arriveren en worden geleegd strijden deze mensen met elkaar, en soms met de aanwezige dieren, om alles wat bruikbaar of eetbaar is in dit afval. En dit alles ook nog eens onder invloed van stof, giftige rook, insecten, stank en andere omstandigheden waaraan je mensen gewoonlijk niet bloot wil stellen. De grote armoede en uitzichtloosheid zorgen ook voor bijkomende problemen als drugsgebruik, (kinder)prostitutie en andere vormen van criminaliteit. La Chureca werd dan ook al eens uitgeroepen tot een van de ¨ Ten horrors of the modern world¨.

Maar gelukkig komt er nu ook wat licht aan de horizon. Sinds enkele jaren zijn verschillende, vooral buitenlandse organisaties actief op La Chureca om daar de leefomstandigheden deze mensen te verbeteren. Juntos Contigo is een daarvan en richt zich met name op de kinderen die eveneens moeten zien te overleven op deze vuilnisbelt. Als je contact op neemt met de stichting (zie website) kun je onder begeleiding van een van de veldwerkers van Juntos Contigo een bezoek brengen aan La Chureca en het project. Ik heb dat ook gedaan in december 2009. En het is inderdaad een behoorlijk cultuurshock, maar toch ook mooi om te zien dat er diverse kleine oases zijn ontstaan waar de omstandigheden al flink zijn verbeterd, zoals bij het Juntos Contigo project. En de kids vinden het natuurlijk geweldig als er iemand helemaal uit Nederland komt om naar hen te komen kijken!

Mocht je het project niet kunnen bezoeken dan kun je het nog altijd financieel ondersteunen want het is hard nodig en ik heb met eigen ogen kunnen zien dat het geld goed terecht komt.