Christoffelberg, het hoog(s)te punt van Curacao
Christoffelberg, het hoog(s)te punt van Curacao
Curaçao heeft meer te bieden dan alleen maar zon, zee en strand. Ook voor een actieve, sportieve of culturele activiteit is dit eiland meer dan geschikt. Deze keer neem ik jullie mee naar het Christoffelpark met de Christoffelberg, het hoog(s)te punt van Curaçao en zeker een beklimming waard.
De Christoffelberg
Het Christoffelpark is een natuurpark dat je te voet, met de mountainbike of met de auto kan verkennen. Je vindt er veel verschillende planten- en cactussoorten.
Maar ook dieren, zoals diverse reptielen- en vogelsoorten. Het park heeft als hoogtepunt, zowel letterlijk als figuurlijk, de Christoffelberg. Die is vernoemd naar Christopher Columbus. De berg is 372 meter hoog, dus hoger dan het hoogste punt van Nederland. Een must om te beklimmen en daarna te genieten van het prachtige uitzicht.
Waar vind je de Christoffelberg?
Net als nationaal park Shete Boka vind je het Christoffelpark aan de noordwestelijke kant van het eiland. Vanaf Willemstad rijd je er in ongeveer 45 minuten naar toe over de weg naar Westpunt. De entree van het Christoffelpark bevindt zich aan de rechterkant van de weg. Hier kan je tevens je auto parkeren. Voor ongeveer elf Curaçaose guldens mag je binnen en krijg je een plattegrond met auto-, fiets- en wandelroutes. Wil je de Christoffelberg beklimmen dan raad ik je aan om eerst naar de zuidkant van het park te gaan. Hiervoor steek je de weg naar Westpunt over.
Het Christoffelpark zelf
De wegen door het park zijn geheel geasfalteerd, maar ze zijn wel smal, erg bochtig en er is veel hoogteverschil. Het rijden alleen al is een erg leuke ervaring!
Op diverse punten in het park heb je uitzichtpunten waar je kunt stoppen om van het uitzicht te genieten. Ongeveer halverwege de rit door het park kom je aan de voet van de Christoffelberg. Als je een redelijke conditie hebt moet je deze zeker beklimmen. Het is heel belangrijk om voldoende water mee te nemen, je zweet namelijk enorm door de hoge luchtvochtigheid. Bovendien waait het er bijna niet, omdat je het grootste gedeelte tussen struiken en onder bomen loopt.
De klim tot aan de top kan in 45 minuten, maar je kunt er ook 1,5 uur over doen. Dit is afhankelijk van je conditie en het aantal rustpauzes. Het eerste stuk van de route lijkt op traplopen, redelijk vermoeiend dus. De tweede helft van de tocht wordt het meer klimmen en moet je goed uitkijken waar je je voeten zet, voorzichtigheid is dus geboden. Eenmaal op de top aangekomen is het de moeite zeker waard en heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland. Vanaf hier kan je ook goed de baaien van Shete Boka zien.
En dan nog wat…
Eenmaal terug van de vermoeiende klim is het een idee om de verbrande calorieën weer bij te vullen bij de kleine eetgelegenheid van het park, de Savonet plantage. Ook een welverdiend koud drankje wordt daar geserveerd. Wat dacht je van een Polar? Dit is geïmporteerd Venezolaans ‘water’ zoals ze dat zeggen. In werkelijkheid gewoon een lekker licht biertje.
Tegelijkertijd kan je genieten van de flora en fauna van Curaçao. Leguanen, suikerdiefjes, de troepiaal en met een beetje geluk een caracara (of warawara) kan je hier zien. De suikerdiefjes zijn heel erg tam en als je wat suiker op je hand doet, komen ze gegarandeerd op je hand zitten, heel erg leuk! De troepiaal heeft wat weg van een ekster, maar dan is hij oranje met zwart.
Tips
-Wil je de Christoffelberg beklimmen zorg dan dat je op tijd start in verband met de warmte. Het park gaat vaak om 07:00 al open. Ik adviseer om zeker voor 10:00 te starten met de klim en neem voldoende water mee. Een liter per persoon is geen overbodige luxe.
– Neem na het bezoek van het park een frisse duik in een van de betoverende strandjes in de buurt, het is tenslotte wel vakantie! Grote knip en kleine knip, ook wel playa kenepa grandi en chiki genoemd, of playa jeremi en playa lagun zijn aanraders. Deze vier stranden liggen allemaal aan de westkant van het eiland.
– Honger gekregen van al het zwemmen en snorkelen, ga dan eten bij Jaanchies met zijn sprekende menukaart. Wie hier niet is gaan eten is niet op Curaçao geweest.