Copán 

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tempel van de Maanjaguar

Copán ,
Honduras


We lopen vanuit Copan les ruinas, een klein stadje, ongeveer een kilometer naar de beroemde Mayanederzetting van Copan. De site is prachtig, we zien veel dankzij onze goede gids, die kwetsbare voorstellingen aanwijst met een veer.
Het museum van Copan is fantastisch om te zien. Het is open aan de bovenkant. Je komt door een tunnel in de vorm van een slang binnen en daar doemt opeens deze rode tempel op. Het is een replica van een tempel, die onder nr 16 op de site is gevonden. Door een gangenstelsel is hij alleen voor archeologen bereikbaar. Normaal werden nieuwe tempels boven op de oude gebouwd, maar deze tempel was zo heilig, dat hij is begraven.

Men heeft de tempel Rosalila genoemd. Rosalila is opgericht door Maan Jaguar, de tiende heerser van Copan in het jaar 571 nChr. In de tempel vind je de tombe van zijn voorganger, de vergoddelijkte stichter van een dynastie van zestien priester-koningen. Op de wanden zie je diverse religieuze voorstellingen.
Op de verdieping van het museum waar ik nu sta zie je diverse voorwerpen uit de tempels, zoals een bank met inscripties, afbeeldingen van goden en heilige papegaaien. Je kunt nog hoger, dan kijk je echt bovenop de tempel.