Antigua

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Semana Santa in Antigua

Antigua,
Guatemala


Lang geleden hadden wij het geluk om op Witte Donderdag en Goede Vrijdag in Antigua te zijn.

Antigua, de oorspronkelijke hoofdstad van Guatemala, is Spaans georiënteerd. De meeste inwoners stammen af van de Spaanse overheersers en katholieke tradities zijn hier diep geworteld. Eén van deze tradities is de Semana Santa, de Heilige week of Paasweek.

De Semana Santa is de grootste en belangrijkste religieuze viering van Guatemala en vooral in Antigua is de viering bijzonder om mee te maken (staat op werelderfgoedlijst van Unesco). De hele week zie je overal op straat (verklede) Romeinse soldaten en in het paars gehulde Oosterse mannen lopen. De Oosterse mannen dragen zilveren potten waar zij het publiek mee bewieroken. Zo wordt de binnenkomst van Jezus in Jeruzalem gesymboliseerd. (Een pop van )Jezus wordt meer dan 7 uur op een soort draagbaar door de straten gedragen. Nog langer duurt de processie die op Witte Donderdag plaatsvindt, 9.5 uur. Na deze processie worden de straten versierd met ‘tapijten’ van gekleurd zaagsel. Deze traditie stamt al uit de zestiende eeuw. Er worden sjablonen gebruikt om de 'tapijten' te voorzien van heilige afbeeldingen. Daarnaast worden er ook bloemblaadjes, groenten, fruit en dennennaalden in de tapijten verwerkt. .
Het hoogtepunt is op Goede Vrijdag. Om acht uur 's morgens vertrekt de grootste processie vanuit de La Merced kerk. De processie zegent het tapijt door eroverheen te lopen en daar nemen ze de tijd voor. Steeds zet zetten ze paar stappen vooruit en dan weer een paar stappen achteruit. Na het passeren van de stoet is er van de tapijten (bijna) niets meer over.

Deze foto is kwalitatief wat minder, omdat hij is ingescand, maar ik vind hem wel toepasselijke vandaag.