Centraal Cuba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Er zit een gat in mijn laars in Santa Clara

Centraal Cuba,
Cuba


We zijn in Santa Clara, waar de Revolutionaire Troepen van Che Guevara eind december 1958 de trein met wapens die dictator Fulgencio Batista,) naar Santa Clara had gestuurd om zijn troepen te ondersteunen met een bulldozer tot staan bracht. De troepen van Batista werden overmeesterd en de Revolutie was een feit.
Natuurlijk hebben we deze plek al bezocht, maar nu zitten we heerlijk in het Parque Vidal, genoemd naar kolonel Leoncio Vidal, die in 1896 sneuvelde in de onafhankelijkheidsstrijd met de Spanjaarden.
Hier zie je kinderen staan bij het beeld van “De jongen met de lekkende laars”
De betekenis van dit beeld is onbekend. Er staan er minstens 24 over de hele wereld verspreid, de meeste in de VS. Sommigen beweren dat de jongen een Italiaanse krantenverkoper was die verdronken is, anderen zeggen dat hij als trommelaar in het leger werkte en zijn laars gebruikte om water te halen voor de gewonde soldaten. Ook zou hij een brandweerman zijn die zijn laars als emmer gebruikte. Kortom, niemand weet het zeker.
De kinderen bij de fontein kregen later nog een ijsje en ze mochten met een bokkenkar gaan rijden. Terug in de tijd, maar zo leuk om te zien.