Costa Rica

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Costa Rica image

Costa Rica

Costa Rica
Noord en Midden Amerika
Peterberlicum

Corcovado

Er staat een boom op het strand. Drie meter verder staat nog een boom op het strand. Een palmboom. Daar tussenin hangt een hangmat. Ik lig erin en mijmer. Mijmer wat ik zou doen met 3 vakantiedagen..
Naar Parijs! Romantische steegjes doorstruinen en 's avonds verse stokbrood kauwen met smeuïge brie. Nee, kaas ruikt een beetje.
Of New York! De Yankees aanmoedigen. En geen wijk die zo bruist als Manhatten. Nee, New York is mij te druk.
Een cruise maken dan, door het Caribisch gebied. Op stand gemixte cocktails bestellen, vriendschap sluiten met stoere obers en daar later onbeschaamd over patsen tegen je maten. Nee, past me niet.
Ik wil een hangmat. Geen behoefte ook aan schaars geklede popjes die ritmisch voor me met ranke heupjes wiegelen en met hun borstjes schommelen en me wulps koelte toewuiven met hun waaiers. Mocht ik verkoeling zoeken laat me dan in de onstuimige Pacific spelen. Voorzichtig, want de zee is de baas. Ze is als de Duitsers; je kunt niet van ze winnen, je kunt hooguit verzoeken niet van haar te verliezen. In Nederland lukt dat nog. Met al onze dijken, de stormvloedkering, Neeltje Jans, enz. Maar als de zee even aanzet haalt ze meedogenloos haar offers. Overal ter aarde. Kansloos zijn we. Dat fascineert.
Ik wil geen Hollanders zien. Geen toeristen. Geen bekenden. Laat me anoniem zijn. Ik wil een hangmat!
Laat me vissersbootjes zien met daarin bruine, robuuste vissers met verslonsde kleren en uitgeleefde en diepgerimpelde koppen. Vissers die in het Spaans bekvechten over hun visserslatijn.
Ik wil geen luxe resort waar ik aanschuif en kan kiezen uit aardappelkroketjes, frietjes, gepofte aardappelen en aardappelpuree. Geef me rijst. Met bonen. Driemaal daags.
Geem kamer met airco. Niet nodig. Kamer met koud stromend water voldoet.
Geef me rust. Geef me de kleurenpracht van ara's en niet de kleurenpracht die hoort bij de kortzichtige West-Europese macht van de mode.
Mag ik doodskopaapjes zien als ik mijn hoofd verhef? En als ik een moment mijn hangmat verlaat wil ik varen met mijn bootje en tapirs zien in de jungle. 's Avonds wil ik met mijn zaklamp schijnen. Opdat ik niet op een boa trap. Opdat de spin niet via mijn broekspijp mijn broek inschiet. Maar vooral wil ik een hangmat.
Raad eens wat ik de laatste drie dagen gedaan heb?
Corcovado was de naam!