Costa Rica

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Costa Rica image

Costa Rica

Costa Rica
Noord en Midden Amerika
Peterberlicum

Puerto Viego de Talamanca. Dora, Diege en hondjes.

Costa Rica behoort mondiaal bezien tot de tien landen waar de meeste neerslag valt. Bovendien is het nu ook nog eens regentijd. Laten we dus niet klagen over een drupje regen meer of minder; we wisten waar we aan begonnen. Daarnaast is de temperatuur prima.
Nu mijn kinderen Dora en Diego ontgroeid zijn ben ik zelf beduidend minder op de hoogte van hun laatste dierenreddingspogingen. Nabij onze lodge hebben ze hun eigen Dora en Diego. Zij hebben hier een rescuecentre opgezet. Lokaal en succesvol. De inheemse gewonde en verzwakte fauna wordt door Dora, Diego en hun medewerkers liefdevol opgevangen en klaargestoomd voor een terugkeer in het echte leven.
Een Amerikaanse stagiaire verzorgt voor ons een educatieve rondleiding langs allerhande slangen, vogels, apen, luiaards en katachtigen (o.a. de ocelot). Met name de populatie slangen is in Costa Rica in grote getalen vertegenwoordigd.
Achter ieder dier schuilt een verhaal. De anecdote over de boa wil ik jullie niet onthouden. Een oud vrouwtje belde het rescueteam en vertelde hen dat haar lieftallige hondje zojuist door een boa verorberd was. Het rescueteam was snel ter plekke. Of het team niet als de bliksem de slang wilde opensnijden om zo het leven van haar blaffende huisgenootje te redden?! Het rescueteam deelde het oude vrouwtje mede dat het hen speet, maar dat ze niet van plan waren een gezonde slang te doden ten gunste van haar schattige keffertje. Hoe de vrouw ook smeekte, het team ging niet overstag. Ook Fikkie betreurde deze beslissing ten zeerste. Fikkie is dan ook niet meer. De boa wel. De boa dient tegenwoordig een educatief doeleinde en wordt vertroeteld door Dora, Diego en hun vriendjes. Of het oude vrouwtje een nieuw blaffertje kocht werd niet vermeld.