Centraal Canada

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Laatste Houten Tipple

Centraal Canada,
Canada


Op het terrein van de Atlas Coal mine in het 'spookstadje' East Coulee staat de oudste houten Tipple van Canada. Het valt onder de bezienswaardigheden van de regio Drumheller (Badlands).
In het begin van de 20e eeuw floreerde dit gebied. Uit de hele wereld kwamen er mijnwerkers om hier in de koolmijnen te werken. De kool werd gebruikt voor huishoudelijk gebruik (koken en stoken) De stadjes in deze regio groeiden als kool maar een aantal zijn nu slechts spookstadjes. De Atlas Coalmine is nu een museum. Het is de mijn die als laatste de deuren (mijnschachten) heeft moeten sluiten (1979).. Het houten gebouw (tipple) diende om de kool te sorteren en in de treinwagons te laden. Het staat nog overeind met behulp van spandraden.
Er wordt een heel interessante rondleiding verzorgd waarbij je ook dit gebouw binnengaat. Je komt dan heel wat te weten over het leven van de mijnwerkers. Het waren de schoonste mannen van de stad, want zij gingen na een dag arbeid elke dag onder de douche in het washuis. Maar er is ook het supply house, het kantoor (nog volledig ingericht) en het lampenhuis om te bezichtigen.