Banff NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Grijze Notenkraker

Banff NP,
Canada


Rond Lake Louise was een flink aantal van deze grappige vogels aanwezig. De Grijze Notenkraker(Nucifraga columbiana) is wat kleiner dan zijn Europese soortgenoot, die meer gespikkeld is.
Hun gedrag viel op en intrigeerde me: de meesten waren ijverig bezig met een soort "sneeuwhappen":rondhupsen al pikkend in de sneeuw en daarbij gravende bewegingen makend met de snavel.
Wellicht dat ze zo hun dorst probeerden te lessen, maar waarschijnlijker is dat ze op zoek waren naar eerder begraven dennepitten.
Ik citeer Wikipedia: Het belangrijkste voedsel zijn dennenzaden. Een voorraad van zaden wordt meestal in de aarde aangelegd met 5 tot 10 zaden en wordt verdeeld over een gebied van maximaal 16 x 16 kilometer. In de herfst kan deze vogel tot 30.000 pitten begraven over een oppervlakte van 250 km2. In de winter zal hij tot 70% van deze pitten terugvinden, zelfs onder een pak sneeuw. Uit de 30% vergeten zaadjes zullen de komende lente nieuwe asgrijze dennen groeien (Yellowstone). Ander voedsel zijn insecten, bessen, vruchten en kleine zoogdieren en soms vlees van karkassen.
Dit exemplaar wilde gelukkig even mooi stil zitten voor de foto.