Tsjechië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

De stad Pilsen

Tsjechië


Wanneer je een stedentrip gaat maken naar de relatief onbekende stad Pilsen, zul je daar absoluut geen spijt van krijgen. Het heeft niet voor niets de culturele hoofdstad van Europa in het jaar 2015 bereikt.

Het heeft een goed bewaard historisch centrum met vele imposante gebouwen, zoals het oude stadshuis (1559) en heeft op één na grootse synagoge van Europa.

Deze historische stad heeft een ondergronds gangenstelsel van wel 20 km en je waant je terug in de 14e eeuw. Je kunt deze bezoeken en een wandeltocht maken van bijna een kilometer waarbij je langs waterputten en oude opslagkelders komt. Zie www.plzenskepodzemi.cz

Dan heb je ook nog eens de gotische St. Bartholomeus Kathedraal die op het plein van de Republiek 'Námesti Republiky staat'. Binnen deze kathedraal kun je de overweldigende schilderkunst zien en de 103 meter hoge toren beklimmen waar vandaan je een schitterend zicht hebt over de stad.

Ten slotte wil ik het bekende woord 'pilsje' ontrafelen. Het heeft zijn oorsprong hier liggen. Er wordt verteld dat rond 1295 bier werd gebrouwen in deze stad omdat het water destijds van zeer slechte kwaliteit was. En zo is er de bierbrouwerij Pisner Urquell uiteindelijk ontstaan. Een bezoek aan deze brouwerij mag je niet missen en is zeer interessant. Er zit een museum aan vast.

Op de foto kijk je naar de middeleeuwse huizen die aan het plein van de Republiek staan. Rechts zie je de zogenaamde Pestzuil, een monument uit 1681. Na jaren last te hebben gehad van de pestepidemie, is dit monument geplaatst als afsluiting van een vreselijke tijd.

De stad heeft een treinstation met een rechtstreekse treinverbinding naar Praag (90 km). Ik heb deze trein vanuit Pilsen naar Praag genomen om zo Praag te bezichtigen.
Wanneer je met het vliegtuig naar Praag vliegt kun je makkelijk twee stedentrips maken.

Tip
Wanneer je in Pilsen een retourtje Praag aan het loket vraagt, krijg je niets. Gewoonweg omdat ze jou niet verstaan in het Engels. De vriendelijke vrouw achter het loket blijft, enigszins stuurs, voor zich uit kijken. We hebben een Engels sprekende jonge vrouw in het Tsjechisch laten opschrijven wat we wilde. We hebben het briefje afgegeven en kregen het gewenste biljet.