Bohemen West

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kuuroord Karlovy Vary

Bohemen West,
Tsjechië


Karlovy Vary, ook bekend onder de Duitse naam Karlsbad, ligt in het westen van Bohemen – in Tsjechië. De stad is vernoemd naar koning Karel IV van Bohemen. Zijn hond had tijdens de hertenjacht verwondingen opgelopen. Nadat het beest hier in een warme bron was geweest, genazen zijn wonden weer snel. Dat was voor Karel de reden om in 1370 de stad te stichten. Wat goed was voor zijn hond moest ook goed voor hem zelf zijn.

Eeuwenlang zijn beroemdheden uit Europa hier naar toe gekomen en dat kun je nog steeds zien aan de fraaie architectuur. Je kunt er dus mooie foto’s maken.
Er zijn ongeveer tachtig grote en kleine warme bronnen met geneeskrachtig zout- en zwavelhoudend water. De watertemperatuur verschilt per bron en schommelt tussen de 45 en 73 graden Celsius. De beroemdste bron, de Vridlo, spuit per minuut tweeduizend liter water zo’n veertien meter omhoog. Dat kun je zelf zien, in het centrum van de stad.
Je drinkt het warme water uit een speciale stenen beker. Het handvat is namelijk hol en dient als rietje. Als je meerdere dagen kuurt kun je – net als vroeger - je eigen beker in een soort garderobe in bewaring geven.

Zo’n kuur heeft een gunstige werking op je spijsvertering en stofwisseling. Vooral bij maag- lever- en galkwalen maar ook bij verstopping en suikerziekte wordt een kuur aanbevolen. Een echte kuur kan alleen op medisch advies. Maar een drinkkuur kun je zelf doen en in het openbare zwembad zit ook warm kuurwater. Ik spreek uit ervaring, in februari kon ik er al buiten zwemmen.

Doe net als tsaar Peter de Grote, Goethe, Beethoven, Chopin, Karl Marx, Freud en Atatürk. Ga er heen voor een heilzaam bad of een drinkkuur. En als de drinkkuur niet bevalt dan kun je altijd nog beginnen aan de populaire Tsjechische likeur Karlovarská Becherovka of het beroemde Tsjechische bier. (Pilsen ligt hier niet zo ver vandaan.)