Gran Canaria

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ervaar het woestijngevoel in de duinen

Gran Canaria,
Spanje


Nog nooit naar de woestijn geweest maar altijd willen weten hoe het voelt? Je kan het ervaren in het bijzondere duingebied van Maspalomas tijdens je strandvakantie in Gran Canaria. Het is een beschermd natuurgebied van 5 vierkante kilometer, en dat is ook nodig door de verandering van het klimaat en het toerisme. De duinen zouden hun huidige vorm verkregen hebben door een tsunami die plaatsvond in het jaar 1755 na een aardbeving. Door de steeds aanwezige noord-oosten wind hebben zandkorrels zich met de jaren opgehoopt. Er wordt vandaag de dag nauwelijks nog nieuw zand op natuurlijke wijze aangevoerd om de zandheuvels in stand te houden. Daardoor bevinden de duinen zich nu meer zuidelijker dan 40 jaar terug, toen strekten de zandduinen zich veel noordelijker uit.

Het goudgele zand bestaat uit verpulverd kalk en schelpen aangevuld met vulkanisch zand. Ondanks het overwegende zand is er toch plantengroei te bespeuren. Als je voor een eerste keer de duinen ziet, dan denk je al direct aan de Sahara door de prachtige hoge zandduinen. Het uitzicht van de duinen is iedere dag anders, in de volksmond worden het dan ook de “mobiele duinen” genoemd.

Als je de duinen bekijkt vanop de Paseo Costa Canari oftewel, de wandelboulevard, dan denk je vanaf hier neem ik een korte route naar het strand. Maar schijn bedriegt, het lijkt wel een eeuwigheid ééns je aan de tocht bent begonnen vooraleer je eindelijk de verfrissende oceaan ziet opdagen aan de horizon. Besluit je om een wandeling te maken door de prachtige duinen, hou dan aub rekening met de waarde van de natuurpracht. Let wel het is zeer vermoeiend maar de uitzichten zijn de moeite waard. Neem zeker water genoeg mee om niet uit te drogen, en doe het niet blootsvoets. En blijf in het openbare gedeelte van de duinen!

De foto is alweer een behoorlijk aantal jaren geleden (2010) genomen buiten het toeristenseizoen. Daarom is het strand op de achtergrond vrijwel verlaten. De zon was al aan het zakken aan het einde van de middag, wat zorgde voor een mooie gouden gloed op het zand.

Bron: www.gran-canaria.traveltopper.eu