Barcelona

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ongewoon en ontoeristisch Barcelona

Barcelona,
Spanje


Barcelona heeft natuurlijk heel erg veel bezienswaardigheden en vaak komen mensen de stad niet uit. Maar vlak naast de stad, officieel onderdeel ervan en gewoon met openbaar vervoer te bereiken, ligt de berg Montjuïc. Hier liggen tal van herinneringen aan de World Expo van 1929 en de Olympische Spelen van 1992. Bekend en geweldig is Poble Espagnol, ofwel het Spaanse Dorp. Dit is een soort Madurodam op echte-mensen-grootte, met replica’s van huizen uit alle streken van Spanje die tezamen een schattig dorpje vormen, inclusief plein, kronkelstraatjes, fonteintjes en sinaasappelbomen. In de huizen zijn veelal winkeltjes gehuisvest met prachtige, vaak handgemaakte spullen. Er zijn botanische tuinen en er is het Kasteel van Montjuïc, een hooggelegen burcht met prachtig uitzicht.

Minder bekend maar het meest boeiend is de grote begraafplaats van Montjuïc. Op een goede kaart staat deze aangegeven, qua oppervlak kan het niet missen. Verwacht echter geen duidelijke routebeschrijving ernaartoe en ook geen mensen om je de weg te wijzen, want je zult waarschijnlijk de enige zijn die op het idee komt erheen te gaan. De weg gaat langs gras en brengt je steeds verder van de bewoonde wereld, om uiteindelijk uit te komen bij een wereld die slechts bevolkt wordt door graven. Een dodenstad is het, met ‘appartementencomplexen’ vol graven met roestige ladders ervoor om je bij de bovenste rij te brengen. Qua nieuwheid varieert het van oud en ingezakt steen tot glanzend marmer met verse bloemen ervoor. De graven zelf zijn niet bijzonder, maar het feit dat deze zich in duizendvoud straat na straat, rij na rij aftekenen voor je ogen wel. Het heeft iets bizars en ook wel lugubers, versterkt door de oorverdovende stilte die op zichzelf al vreemd is na alle highlights in een megatoeristische stad. Ga niet teveel op verkenning en blijf dicht bij de poort, want je verdwaalt geheid en dat wil je niet op een plek als deze. Binnen een straal van honderd meter echter kun je al uren zoet zijn met kijken en fotograferen.

Om Montjuïc te bereiken ga je het beste te voet vanaf Plaça d’Espanya omhoog. Terug kun je met een kabelbaantje (aangegeven vanaf het kasteel) dat je afzet in strandgebied Barceloneta. Niet goedkoop, maar wel even volop genieten van de stad en het water beneden rondom je.
Trek voor heel Montjuïc zeker een dag uit. Genieten zul je! Zelfs hartje hoogseizoen is het aantal toeristen op deze berg beperkt.