Sint Petersburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hang muziek in Sint Petersburg

Sint Petersburg,
Rusland


Dmitry Prynkov ontmoette ik bij de Kerk van de Verlosser op het bloed in Sint Petersburg. Hij bespeelt de Hang, een percussie-instrument dat bestaat uit twee schalen die aan elkaar geklonken zijn. De gaten in de schotel hebben verschillende toonhoogten. Dit bijzondere instrument is in 2001 ontwikkeld in Bern, Zwitserland door Felix Rohner en Sabina Schrärer. De Hang (Berns dialect voor hand) is gemaakt van een bijzondere soort metaal, Pang geheten. De Hang is gebaseerd op de gamelan, gatam (India) de de Udu (Afrika) en natuurlijk de steeldrums uit de Cariben.
Dmitry speelt ‘Retreat Music’. Hij mediteert al spelend, denkt na over het leven en de wereld om hem heen en de geluiden inspireren hem om nieuwe muziek te maken. Ik plaats deze foto in zwart wit omdat er volgens Dmitry dan meer ruimte is om je eigen invulling te geven. Om die reden is de hoes van zijn cd ook in zwart wit uitgevoerd.
Als Dmitry speelt, is hij in trance. Hij merkt niet eens dat er kinderen om hem heen rennen en naar hem kijken. Als hij klaar is, maakt hij graag een praatje. Je hoeft niet helemaal naar Rusland om Hang muziek te horen. Er is in Nederland ieder jaar een internationaal festival in Wapserveen: HANG UUT.

Ik heb ook een filmpje gemaakt. Plak dit in je browser: https://vimeo.com/102925402 en je hoort en ziet Dmtri spelen.