Rusland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Aan het strand in Siberië

Rusland


Met de Trans Siberië Express aangekomen in Irkoetsk is het met een auto nog 3,5 uur rijden naar de ferry die je in 20 minuten overzet naar het Olkhon eiland in het Baikalmeer. Maar dan ben je er nog niet. Het is nog een uurtje rijden naar de hoofdstad Khuzhir en Nikita's Homestead. De relatief lange reis is echter meer dan de moeite waard.
Het eiland is met 72 km. lengte en 10 km. breedte het grootste eiland in het Baikalmeer. Het Baikalmeer is ongeveer zo groot als België en op het diepste punt 1642 meter diep. Daarmee is het het grootste zoetwaterreservoir ter wereld.
De hoofdstraat van Khuzhir is ongeplaveid en zo nu en dan loopt er gezellig een koe voorbij. De huizen, winkels en de school zijn overwegend van hout.
In Nikita's Homestead aangekomen, kijk je je ogen uit. De huizen met verschillende kamers met balkonnetjes en veranda's, de diverse restaurantjes en het receptiegebouw zijn allemaal opgebouwd in een sjamanistische stijl met veel houtsnijwerk, houten totempalen en versieringen. Hier en daar is allerlei materiaal bij elkaar gezocht en aan 'elkaar geknoopt'. Boven onze wastafel hangt bijvoorbeeld een plastic stortbak die we met behulp van de douche kunnen vullen. Het restaurant wordt gerund door een wisselende groep jonge mensen. Het eten is uitstekend en de plek staat garant voor gezellige ontmoetingen en Rozijntje de huiskamerkat klimt tijdens het ontbijt bij je op schoot.
We gaan mee met een aantal excursies, die steevast met de Russische UAZ Bukhanka's worden gemaakt, archaïsch uitziende busjes die een tegenhanger zijn van de VW T1 Bus. Het is een prachtig eiland met mooie vergezichten, prachtige natuur en met enig geluk kun je zoetwaterzeehonden spotten.
Voor de magie echter loop je ook vanuit Nikita's naar de magische en heilige Sjamanenrots. Van de 1500 inwoners behoort het merendeel tot de bevolkingsgroep van de Boerjaten, die het sjamanisme aanhangen. Op bijgaande foto staan met linten versierde totempalen op de top van de heuvel. Op deze plek worden ook muntjes geofferd en gezongen en getrommeld door de sjamanen om de goden en de natuur te eren. En dit alles met prachtig uitzicht op het strand en het Baikalmeer, waar alleen de diehards een duikje wagen..
In de winter als het meer bevroren is, rijden de Bhukhanka's over het ijs. Het blijft tenslotte Siberië.