Roemenië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Een lekker slokje en een leerzame excursie

Roemenië


In Roemenie wordt nog op veel plaatsen de nationale "tipple" gestookt, nl tuica (spreek uit: tsjoeka). De grondstof bestaat uit gegiste pruimen, maar men gebruikt ook wel appels of ander fruit.Tuica is er in verschillende sterktes. De zeer sterke is tweemaal gedestilleerd en heeft een alcoholgehalte van 50 %. De normale bevat ongeveer 35 % alcohol en de zwakke slechts rond de 10 %. Na destillatie laat men de tuica soms 6 tot 10 jaar in eiken vaten rijpen.
In de fabriek van Silviu Zetea kun je de produktie van tuica uitgebreid bekijken. De [url="http://www.zetea.com" target="_blank"]stokerij[/url] ligt in the middle of nowhere op zo'n 22 kilometer van de stad Satu Mare in het Noordwesten van Roemenie.. Silviu heeft na de revolutie in 1989 de amateuristische destilleerderij van zijn overleden vader geprofessionaliseerd en tot bloei gebracht en hij exporteert nu de tuica, merk Zetea, verpakt in prachtige flessen, over de hele wereld. Als je het terrein opkomt word je bedwelmd door de heerlijke walm van alcohol en pruimen... Silviu spreekt alleen maar Roemeens, maar zijn zoon en dochter die ook in de zaak werken spreken vloeiend Engels.