Madeira

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Niet zo goed ter been: Het ruige oostpunt van Madeira

Madeira,
Portugal


Niet zo goed ter been en toch iets ruigs zien: Oostpunt van Madeira.

Madeira is een prachtig eiland, ruig, zonnig en vaak droog. In een week tijd kun je het eiland doorkruisen. Je kunt dit zelfstandig doen of met een touroperator die je van A naar B brengt. Ben je niet zo goed ter been dan is een uitstapje met de touroperator zeker een uitkomst. Helaas gaan deze organisaties niet naar het ruige schiereiland Ponta de Sao Lourenco. Dit schiereiland valt op door zijn ruige en bizarre lavarotsformaties. Het schiereiland behoort ook nog eens tot 'Natura 2000', het EU-netwerk van bijzondere natuurgebieden. Om dit te kunnen bezichtigen reis je helemaal naar het puntje van het schiereiland dat eindigt bij de Bai­a da Abra.
Met een gehuurde auto of openbaar vervoer is dit prima te doen. Met de lijndienst van SAM bus 113, heb je ook nog eens een prachtige rit er naar toe.
Eenmaal gearriveerd neem je wandelpad PR 8, meteen bij de parkeerplaats waar ook de bus stopt. Dit wandelpad is geschikt voor mensen die niet zo goed ter been zijn of niet in staat zijn lange tochten te maken en zo toch het bizarre landschap kunnen aanschouwen. Deze route leidt je via houten planken over een kloof en gaat dan over een vlak deel. Onderweg zie je langs de kustlijn loodrechte rotsen met gekleurde lijnen. Het pad stijgt een klein beetje maar er is een handleuning waar je je aan vast kunt houden. Bij de kruising ga je links af en wordt je verrast met het uitzicht op twee steil uit zee oprijzende rotsen van donker basaltsteen en rood vulkanisch tufgesteente. Hier kun je even heerlijk uitrusten en genieten van het overweldigend uitzicht. Dan lijkt het wijs om weer terug te gaan omdat het pad vervolgens steil omhoog gaat. Op de terugweg heb je steeds zicht op de ruige kustlijn met steile wanden. De heen- en terugweg nemen samen ongeveer één uur in beslag, er van uitgaande dat men in een langzaam tempo de route heeft gelopen. Wil je steeds stil staan om deze natuurschoon te bezichtigen...dan neem je gewoon wat meer tijd. Niet iedereen kan tenslotte buiten de gebaande wegen lopen.