Azoren

Reisgids

Reistips

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De berg Pico

Azoren,
Portugal


De immense vulkaankegel van de berg Pico domineert het landschap op het gelijknamige eiland Pico. Hij is met zijn 2.351 meter de op twee na de grootse vulkaan van de Atlantische oceaan en de hoogste van heel Portugal. De top is vaak in wolken gehuld.

Af en toe leek het of deze imposante berg zelf rook ontwikkelde en als een mooie rookpluim uitblies. Steeds was het uitzicht anders op de berg.
Het is overigens een flinke uitdaging om deze vulkaanberg te beklimmen. Maar de mogelijkheid is er. Een tocht naar de top en weer terug neemt zo 'n 7 á 8 uur in beslag. Heb de berg zelf niet bedwongen.

De weg naar de top is geen gemakkelijke. Elke stap moet bewust genomen worden. Je stapt letterlijk van basaltsteen op basaltsteen met constante stijging. De route is grillig, constant alert zijn op het vinden van een kale steen, zonder gravel of los gruis.
Laat je goed informeren. Je kunt namelijk ook op een hoogte van 1000 meter de tocht starten.

Op de voorgrond van deze foto zie je de muurtjes van de wijngaarden. De wijngaarden bestaan uit duizenden kleine rechthoeken, die veelal ommuurd zijn met opgestapelde zwarte lavastenen om de wijnranken te beschermen tegen wind en het zeewater. Het droge klimaat en de rijke lavabodem, hebben gezorgd voor het succes van de wijnbouw. In 2004 zijn deze wijngaarden op de lijst van UNESCO geplaatst en hiermee staan ze op de werelderfgoed lijst

De stad Madalena is een ideaal startpunt om de wijnproductie in het noorden van Pico te verkennen
De mooiste route ligt langs de kust in het noorden. Je kunt er makkelijk je auto parkeren en een wandeling maken door het wijngebied, met als toetje het zicht op de Pico.