Warschau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rynek Starego Miasta

Warschau,
Polen


Na de Tweede Wereldoorlog werd de Oude Stad (Stare Miasto) volledig en waarheidsgetrouw heropgebouwd en behoort nu tot het cultureel en natuurlijk wereldpatrimonium van de Unesco. De smalle straatjes barsten van 15de tot de 18de eeuwse woningen en worden omringd door ruïnes van omwallingen met schietgaten en grachten.
Het hart van de oude stad is de Rynek Starego Miasta, het oude marktplein, omgeven door kleurige huizen, die tussen 1949 en 1963 minutieus herbouwd werden onder leiding van een Russische architect.
De Oude Stad (Stare Miasto) herbergt nog enkele andere kerken en kloostergebouwen uit de 14de tot 18de eeuw die opmerkelijke kunstwerken en nationale schatten onderdak bieden. De nauwgezette restauratie ging de geschiedenis in als het "Wonder van Warschau".
Aan de rand van de oude stad bevindt zich het Slotplein (Plac Zamkowy) met het Koninklijk Paleis (17de eeuws, maar herbouwd). Op de plaats waar het Koninklijk Kasteel staat, bevond zich eeuwen geleden een klein hertogelijk kasteel. Door de verschillende veranderingen en uitbreidingen, werd het mettertijd de koninklijke residentie en het forum voor parlementaire debatten. Na zijn reconstructie verwierf ook het Koninklijk Kasteel de status van een geklasseerd monument.