Zuid Oekraine

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geniet van Jalta en het Krim-schiereiland

Zuid Oekraine,
Oekraïne


Als je eens een heel ander soort zonbestemming wilt dan kan ik je voor 2010 het Krim-schiereiland in de Oekraïne van harte aanbevelen. Via Frankfurt is er een goede vliegverbinding met Simferopol.
Als uitvalbasis wil ik graag reclame maken voor de badplaats Jalta. De Zwarte Zee heeft een prima temperatuur en het is er heel zonzeker. De stranden bestaan weliswaar uit kiezelstenen maar je kunt voor een heel schappelijke prijs ligstoelen huren. Er loopt een leuke wandelpromenade langs een flink deel van de kust. Bezoek dan ook de markt en de prachtige Russisch-Orthodoxe kerk in het centrum. Je kunt daar zeer beslist leuke foto's maken.
Zelf hadden wij een week met excursies geboekt in het hotel Yalta en daarna een week met half-pension. In deze tijd van recessie is een bijkomend voordeel dat het voor ons geen dure bestemming is.
In de excursieweek hebben we onder andere het beroemde tsarenpaleis in Livadija bezocht. Hier hebben Stalin, Churchill en Roosevelt hun beroemde onderhandelingen gehouden om een eind te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Ook uit de tsarentijd is er nog genoeg te zien.
Er staan nog verschillende andere prachtige paleizen langs de kust: het prachtige Woronzowpaleis in Alupka (waar Churchill verbleef) en het paleis van tsaar Alexander III in Massandra zijn ook beslist het bezoeken waard.
In het achterland kan ik het paleis van de khan in Bakhchisarai aanraden. Daar is nog een echt Oosterse sfeer.
Ook Sebastopol, waar jarenlang geen toeristen mochten komen vanwege de belangrijke marinehaven met de Zwarte Zeevloot, spreekt tot de verbeelding. Nu kun je er gewoon met een rondvaartboot langs varen. Bezoek hier beslist ook het prachtige Panoramamuseum met indrukwekkende scènes uit de Krimoorlog en de oude Griekse opgravingen in Chersones. Liefhebbers van een grot kunnen naar de prachtige Mrarmornaja.
Natuurlijk hoort een boottocht langs de kust er ook bij. Ga eens kijken bij het idyllische Zwaluwnest (een paleisje dat nu restaurant is) of het leuke plaatsje Gursuf, met houten huizen en herinneringen aan Tsjechov, die hier gewoond heeft.
Voor de mensen zonder hoogtevrees is de kabelbaan naar de top van de Aj-Petri (1234 meter hoog) ook een heel leuk reisdoel. Boven heb je een prachtig uitzicht en je kunt er bij meerdere eethuisjes van de smakelijke Tataarse keuken genieten.
Kortom voor elk wat wils: bezienswaardigheden te over, veel historie, een prachtige kust, heerlijk zwemwater, zon, smakelijk eten en ook prima wijnen. Dus waar wacht je nog op????