Kiev

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Khreschatyl Park

Kiev,
Oekraïne


Vanaf het hooggelegen Khreschatyl Park, vlakbij het Waterinformatiecentrum, heb je een mooi overzicht over de Oekraïense hoofdstad Kiev met haar bewogen geschiedenis. Kiev ontstond aan de rivier de Dnjepr, op de handelsroute tussen Scandinavië en Constantinopel. De stad beleefde haar bloeitijd tussen 882 en 1169. Uit die periode dateren de belangrijkste monumenten in de stad, de Sint-Sofiakathedraal en het holenklooster.
In 1240 werd Kiev, dat met zijn ruim 30.000 inwoners toen een van de grootste steden van Europa was, door de Mongolen verwoest. De volgende zes eeuwen was Kiev niet meer dan een provinciestad in het Pools-Litouwse Gemenebest en het Russische Rijk. In de 19e eeuw begon de stad weer te groeien.
In de verwarde situatie na de Eerste Wereldoorlog werd Kiev herhaaldelijk veroverd door de verschillende strijdende partijen: o.a. door Oekraïense nationalisten en bolsjewieken. De uiteindelijke overwinning van deze laatsten had tot gevolg dat Kiev en Oekraïne voor ongeveer 70 jaar een deel van de Sovjet-Unie zouden worden (tot deze in 1991 opgeheven werd).
In november/december 2004 was Kiev het toneel van felle protestdemonstraties van aanhangers van Viktor Joesjtsjenko tegen de vervalsing van de verkiezingsuitslag door aanhangers van Viktor Janoekovytsj. Deze periode staat bekend als de Oranjerevolutie.