Oslofjord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op zoek naar de Middeleeuwen, de Stavkyrkja route

Oslofjord,
Noorwegen


[i]Noorwegen heeft een officiële protestantse staatskerk, die gebaseerd is op de Evangelisch-Lutherse leer. Acht van de tien Noren zijn lid van de Noorse staatskerk.[/i] In de plattelandsgemeenten in Noorwegen vormt de kerk vaak het ontmoetingspunt van de gemeenschap. De vrouwenvereniging vergadert er, het kinderkoor repeteert, de mannen hebben er een discussieclub en 's zondags is er natuurlijk gewoon dienst. De dienst verschilt niet veel van een Rooms-katholieke mis.
De mooiste kerken van Noorwegen zijn de middeleeuwse [i]staafkerken[/i], helemaal opgetrokken uit hout.
In de dalen rond de Oslofjord, provincie Valdres, is het mogelijk een [i]Stavkirke route[/i] te volgen, waarbij je bij iedere kerk een houten bakje met een stempel vindt. Leuk om te verzamelen, ze geven de karakteristiek van de kerk weer!

Een daarvan is de staafkerk van Øye. Hij is oorspronkelijk rond 1125 gebouwd vlakbij een rivier die regelmatig overstroomde. De kerk begon te rotten en werd in Øyebakken in 1746 met nieuwe materialen opgebouwd. Zo'n 200 jaar later werden de resten van de oude kerk ontdekt onder de vloer en sindsdien is de kerk weer in oude glorie hersteld.
Nu lijkt hij wel iets op de kerken van [i]Hedel[/i] en [i]Reinli[/i].

Andere kerken in Valdres: [i]Hegge, Lomen, en Høre. [/i]