Oslofjord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Koning Fredrik II

Oslofjord,
Noorwegen


We rijden via de oude weg 110 van Halden naar Fredrikstad. Gezellig baantje met aan weerszijden rotsschilderingen uit de Bronstijd. Leuk alternatief voor de E6 richting Oslo.
Fredrikstad is op zich niet de vermelding waard. Het mooie groene park en leuke kunstwerken die hier verspreid staan nodigen uit om na een verhitte wandeling even uit te puffen.
We besluiten om de nieuwe stad te verlaten en koers te zetten naar Gamlebyen. Dit is het oude stadsgedeelte wat meer lijkt op een pittoresk openluchtmuseum. De stad werd in 1567 gesticht door Koning Fredrik II om koning en bewoners te beschermen tegen de van tijd tot tijd opdringerige buren.
Bij Rade Bakeri, de bakker, halen we broodjes, bij Gamlebyen Delikatesse, verse visbereidingen. Een lekkere picknick onder de eiken, die op de stadswallen staan, leiden ons bezoek in. Vooral de visbroodjes van makreel zijn zeer lekker.
De straatjes en huizen in allerlei fleurige kleuren nodigen uit om bezichtigd te worden. Aan de ene kant de omwalling met veel groen en waterleven, aan de andere kant van het stadje, de rivier Glomma. 's Avonds springen we nog snel het viswinkeltje binnen. De laatste stukjes vis nemen we mee als avondeten. Lekker!