Oslo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Klaar voor het examen!

Oslo,
Noorwegen


Het is vandaag een spannende dag: de examenuitslagen komen binnen!
Ook Jathusaa uit Oslo zit nog in spanning. Jathusaa, 19 jaar, is Russ (rood), de benaming voor een examenkandidaat van de vidregaende skole (middelbare school). Het hele examenjaar door worden er feesten gehouden, en als afsluiting is er Russetid, die eind april begint en eindigt op de Nationale Feestdag, 17 mei.
De examenkandidaten besteden heel veel geld in het examenjaar. Ze kopen touringcars of andere uitbundig versierde voertuigen en vieren hele dagen feest, met drank, drugs en wat niet al.

Jathusaa draagt dus rode kleding. Rodruss doen examen in algemene vakken. Blauwruss doen handel/economie en zwart is vakschool.
De periode tussen 1 en 17 mei is er gewoon school, maar het is voor de Russ ook een feestperiode, waarin je zoveel mogelijk voorwerpen aan het touwtje van je hoed moet zien te krijgen door het voldoen aan opdrachten. Jatheesa is klaar met haar opdrachten: met een auto 10 keer dezelfde rotonde rondrijden, een vrijkaartje aan een kind geven en het weer terug pakken, een ster op de pet van een politieagent plakken en zich vasttapen aan haar vrienden.
Als Russ is ze geslaagd, nu de echte uitslag nog!