Noord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

National Tourist Route Varanger

Noord,
Noorwegen


De Varangerweg is ver naar het noorden en het meest oostelijk in Noorwegen, en loopt langs het Varanger schiereiland van Varangerboth naar Hamningberg (weg 75). Het laatste stuk, de Hamningsbergveien (weg 341), tussen Smelror en Hamningsberg, is gesloten in de winter, van november tot mei, en wordt niet aangeraden voor caravans.
Het is een doodlopende weg van in totaal 160 kilometer, en je moet dus dezelfde weg ook weer terug. Toch beleeft je de terugweg weer heel anders, kan ik je zeggen.
Van beschutte berkenbossen en moerasvelden, over vlaktes tot ruwe kliffen en een dramatisch maanlandschap, biedt deze route een contrastrijke rit door het landschap.

Een fractie van een seconde hebben we getwijfeld om deze weg te rijden, want ja, een doodlopende weg, is misschien een beetje zonde van je kostbare tijd, maar wat ben ik blij dat we dit toch gedaan hebben.
Er wordt op de website ww.nasjonaleturistveger.no gezegd dat je hier ook sereniteit zult vinden, en al kan ik er eigenlijk mijn vinger niet opleggen, waarom dat zo is ; ik ben er inmiddels van overtuigd dat ze gelijk hebben.