Noord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Overleven in de sneeuw

Noord,
Noorwegen


In Alta had ik een praktijk examen voor Winter Outdoor Life Activities, we moesten op een groep trip gaan of als we echt graag wilden konden we ook op een solo trip gaan. Die solo trip liet ik me niet 2x zeggen en dus was het geregeld, ik ging 12, 13 en 14 April op solo tour in de natuur rondom Alta (Skoddevarre).
Ik weet wel wat survival technieken maar om het helemaal alleen te doen is toch weer wat anders dan in een groep. Daarom wat tips voor het geval je het een keer nodig mocht hebben:

- Als je een kaart tot je beschikking hebt probeer dan altijd te weten waar je bent, mocht er een noodgeval zijn dan weet je waar je heen kunt.
- Als je voorbereid zoals mij op pad gaat neem dan naast genoeg eten ook genoeg water mee. (Ik zat halverwege dag 2 zonder water en dat is erger als door je eten heen zijn)
- Met een pannetje en een beetje vuur kun je water maken, doe sneeuw in het pannetje en hou de pan boven het vuur zodat het smelt.
- Mocht de sneeuw niet helemaal smelten doordat je vuur uit gaat, maar het tot een ijspapje is geworden, maak er dan een bal van en zuig het water uit de bal.
- Zet eerst je kamp op en ga dan pas hout sprokkelen, mocht het weer omslaan dan heb je in iedergeval een plek om te schuilen waar je droog blijft.
- Graaf een gat om je vuur in te maken, maar zorg altijd voor een lucht gat zodat het vuur altijd zuurstof heeft.
- Heb je nat hout, zorg er dan voor dat je eerst het droge hout op het vuur gooit en zodra je een goed fatsoenlijk vuur hebt dan pas het natte hout erop doet zodat het kan drogen en daarna op kan branden.

Er zijn nog genoeg andere tips, maar dit zijn enkele dingen waar ik mee te maken had in mijn 3daagse solo tour. Blijf vooral rustig, je zult er versteld van staan tot hoeveel je in staat bent als je rustig blijft!