Fjord

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Combinatie Flamsbana en fiets

Fjord,
Noorwegen


Een van de mooiste treinroutes ter wereld is de Flamsbana Tussen Flam, gelegen aan de Auerlandsfjord, een zijtak van de Sognefjord en het 866 meter hoger gelegen Myrdal. Tijdens de rit van 20 kilometer kom je langs 9 tussenstations waarbij er standaard bij twee gestopt wordt. Berekvam, waarbij op de tegemoetkomende trein moet worden gewacht aangezien dit de enige plek is waar de treinen elkaar kunnen passeren, en Kjossfoss, waarbij op een platform alle passagiers getuige kunnen zijn van de Huldra, bosnymphen die op bombastische muziek dansen bij een spectaculaire waterval die in enkele etappes 225 meter naar beneden stort. Waarna de muziek weer verstomt, de nymphen terug het bos in gaan en de passagiers de trein weer instappen en hun weg naar boven vervolgen. Aangekomen bij het eindpunt kun je drie keuzes maken, terug via de zelfde route door met de trein naar Bergen voor een al even spectaculaire treinreis (naar Oslo kan ook nog) of een mountainbike huren en in je eigen tempo naar beneden fietsen, waarbij je in tegenstelling tot in de trein overal waar je maar wil kunt stoppen om van het uitzicht te genieten, foto's te maken of uit een bergstroompje te drinken.
Goedkoop is het niet, een kaartje met de trein is € 50.- p.p. en voor de fietsoptie betaal je ongeveer € 80.- .Je eigen fiets aan boord meenemen kost ongeveer € 12,-
Tja Noorwegen is geen goedkoop land maar daar krijg je voor niets een zeer spectaculair landschap voor terug, voor het vervoer moet je wel in de buidel tasten.
Je kunt uiteraard ook met die eigen fiets zelf omhoog rijden maar dat is een pittige onderneming.