Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Grote goudhaan

Limburg,
Nederland


Bij de vorige foto van de Kielspriet reageerde Elleke dat die wel wat weg had van de Thaise Juweelkever. Deze overwegend groen gekleurde kevers zijn door Jan Fabre verwerkt in het keverplafond van de Spiegelzaal in het koninklijk paleis te Brussel.
Die Juweelkever doet me eerder denken aan deze Grote goudhaan. Goudhaantjes zijn mooie glanzende kevertjes, die je meestal op specifieke planten (hun waardplanten) vindt en daar ook naar genoemd worden. Ik denk dan aan bijvoorbeeld de Muntgoudhaan en de Hennepnetelgoudhaan.
Hoe anders is dat bij de Grote goudhaan. Die vind je namelijk op lipbloemen of composieten zoals boerenwormkruid. Waarom hij Groot wordt genoemd is me niet duidelijk, want het kevertje is minder dan 10 mm. groot. Het meest opvallende zijn de mooie iriserende groen - gouden dekschilden. Vooral als de zon er op schijnt is dat prachtig om te zien. Felle, glinsterende kleuren als camouflage lijkt niet logisch, maar toch ontdekten biologen dat de goudkevers er op deze manier gebruik van schijnen te maken! Niet-iriserende kevers blijken inderdaad vaker het slachtoffer te worden van vogels die op zoek zijn naar een maaltijd dan de iriserende kevers.