Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Veelkleurige kielspriet

Limburg,
Nederland


Deze mooie kever is een loopkever, die bij het geslacht van de kielsprieten hoort. Als je hem op zijn rug weet te leggen, zie je waarom hij kielspriet wordt genoemd. Je ziet dan namelijk een opstaande rand (de kiel) tussen de poten. Vergelijkbaar met de plank midden onder de boot, die bedoeld is om hem stabiel te houden. Er zijn meerdere soorten, dus ik ben niet zeker of het de juiste naam is. Het kan net zo goed de Heidekielspriet zijn of de Koperen kielspriet, hoewel de laatste op kleigrond wordt gevonden. De andere 2 vind je op zandgrond en heide. Het is een niet zo mobiele soort. Versnippering en het “dichtgroeien” van de vegetatie vormen dan ook bedreigingen voor deze loopkever.
Het is een ca 20 mm grote kever met een rugschild met smalle nerven, die een koperen, groene of violette weerschijn heeft. In het felle zonlicht lijkt het net een koper-gouden kever.
Deze keversoort eet zowel plantaardig materiaal als dierlijk voedsel zoals insectenlarven en soms zelfs spinnen. Deze predator is dan ook belangrijk als bestrijder van schadelijke luizen. Altijd beter dan insecticiden, dus we moeten er zuinig op zijn.