Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Blauwtje met inktspetters

Limburg,
Nederland


De groep blauwtjes is genoemd naar de blauwe kleur op de bovenkant van de vleugels. Die kleur zie je echter vaker niet dan wel. Als ze stilzitten hebben ze namelijk bijna altijd de vleugels dichtgeklapt. Je ziet het blauwe vaak dus pas als ze opvliegen. Als het een vrouwtje is, is die bij sommige soorten ook nog eens bruin op de bovenkant en er is zelfs een bruin blauwtje!! Binnen de groep blauwtjes is determinatie dan ook soms lastig.

Het zijn relatief kleine vlinders (spanwijdte maximaal 30 mm.), die we overal in Europa kunnen aantreffen. Het Boomblauwtje op de foto is de kleinste onder de blauwtjes. De voorvleugellengte is minder dan 20 mm.
De belangrijkste en gemakkelijkste kenmerken van dit blauwtje zijn te zien op de onderzijde, dus als het met de vleugels dicht zit. Het is te herkennen aan de zilverwitte tot lichtblauwe onderzijde waarop zwarte stippen te zien zijn. Net inktspetters. Ook heeft dit vlindertje als enig blauwtje geen oranje in zijn vleugels en zoals de naam al doet vermoeden voelt het zich het beste thuis in en nabij bomen en struiken. Je ziet het behalve aan bosranden, dan ook ook regelmatig in tuinen en stadsparken. Het vliegt ook vrij hoog (niet op bloemenhoogte dus) en leeft van honigdauw, van onder andere Klimop en Vuilboom.