Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Spinnetje

Limburg,
Nederland


Vreemd eigenlijk dat huispinnen zoveel mensen de stuipen op het lijf kunnen jagen, want ze zijn volstrekt ongevaarlijk. Ze kunnen misschien agressief over komen als ze worden uitgedaagd, of in het nauw worden gedreven, maar hun gifkaken kunnen onze huid echt niet doorboren. Toch is men uit een soort aangeboren angst geneigd zo’n spin te doden. Eigenlijk jammer, want voor ons is het een nuttig dier. Ze eet voornamelijk insecten en in haar trechtervormig web wordt menig prooidier gevangen. Mocht het vangen in het web niet lukken en is zij erg hongerig, dan zal de spin meestal ’s avonds het web verlaten om zelf op jacht te gaan naar een prooidier en dan kun je haar wel eens tegen komen.

Er zijn meerdere soorten huisspin, zoals de Grote huisspin, de Gewone huisspin en de Grijze huisspin. Als ik het goed zie, moet dit de meest voorkomende zijn, namelijk de Gewone huisspin. In tegenstelling tot wat gedacht wordt, is deze spin bruin in plaats van zwart, maar dat zie je pas als je ze van dichtbij bekijkt.
Maar wie neemt ooit de moeite, of durft dat?

Dit is een vrouwtje. Het mannetje heeft namelijk een langwerpiger achterlijf en is kleiner. Het vrouwtje heeft (exclusief de poten dus) een lichaamslengte van ongeveer 7-11 mm. Niet zo groot dus, maar vanwege de poten krijgt ze zo'n imposant uiterlijk. Omdat de dame maar niet stil wilde blijven staan om te poseren, is de foto helaas niet echt superscherp.