Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ze zijn er weer

Limburg,
Nederland


De eerste meldingen van Eikenprocessierupsen (met Limburg en Brabant voorop) stromen binnen op waarneming.nl. Richting de kust is het minder, onder andere omdat er minder eiken groeien, maar de periode van overlast is weer begonnen. De verwachting is dat ook deze zomer er dus een van jeuk en kriebel gaat worden. Gelukkig beperken de problemen zich meestal tot jeuk en roodheid of lichte luchtwegklachten als hoesten en kortademigheid. Bij een allergische reactie of als de klachten lang aanhouden, kun je het beste naar de huisarts gaan.
Pas rond half juli zullen de rupsen gaan verpoppen en vliegen de vlinders uit, maar ook daarna kunnen de brandharen in en rondom nesten nog lange tijd voor overlast zorgen.

Met een aantal eenvoudige middelen kun je zelf de klachten te lijf gaan. Bij een geïrriteerde huid of ogen is de belangrijkste tip: spoelen, spoelen en nog eens spoelen. Dus spring onder de douche als je vermoedt dat je de klos bent of als je bij thuiskomst al last hebt van een rode huid en irritatie. Een andere tip is plakband. Dat is een probaat middel om je huid te behandelen. De brandharen blijven namelijk aan het plakband kleven en worden zo uit de huid getrokken. Verder zijn er verkoelende zalfjes in de handel die zorgen voor verlichting. Krabben, hoe verleidelijk ook, helpt in ieder geval niet; het wekt alleen maar meer irritatie op.

Je kunt echter beter proberen die problemen te voorkomen. Ik ga in elk geval niet op pad als het erg waait en ik mijd gebieden waar gewaarschuwd wordt voor de rups. Ik zoek het niet op. Ik houd ook afstand met bomen waar ik nesten zie en draag altijd bedekkende kleding, hoe warm het ook is. Als ik twijfel gaan bij thuiskomst de kleren in de was , anders is de kans groot dat je de dag erop alsnog de haartjes op je huid krijgt.