Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Boshoverheide#2

Limburg,
Nederland


De grote droogte doet het ergste vrezen voor heidegebieden zoals de Boshoverheide. En dan bedoel ik nog niet eens het gevaar van een brand, maar ook het niet tot groei en bloei komen van de heide.
Heideterreinen moeten worden begraasd, geplagd en gemaaid om vergrassing (pijpenstrootje) en dichtgroeien met bomen en struiken tegen te gaan. Om heide in stand te kunnen houden is dus beheer noodzakelijk, maar omdat daar lange tijd geen sprake van is geweest, is er veel verdwenen en is het nog maar een fractie van wat het ooit was.
Herstel is alleen mogelijk als nog kiemkrachtig zaad aanwezig is, of als dat van elders aangevoerd wordt. Op de Boshoverheide wordt de heidegroei door middel van kleinschalig plaggen weer gestimuleerd en in stand gehouden. Dat zijn de bruine plekken die je op de foto ziet. Grootschalig plaggen levert misschien meer heide op, maar is vanuit het oogpunt van toename van de biodiversiteit ook weer niet altijd gunstig. Een groot deel van de oorspronkelijke gevarieerde structuur gaat daarmee namelijk verloren, wat ook verlies van bijzondere plant- en diersoorten met zich mee kan brengen.