Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tauros

Limburg,
Nederland


De Loozerheide is een bijzonder 900 ha groot natuurgebied tussen Weert en Budel-Dorplein. Het is het hele jaar vrij toegankelijk en omdat er geen echte paden in het gebied zijn, kun je er vrij rondlopen. Het gebied wordt jaarrond begraasd door een tiental Exmoor pony’s en ca. 30 runderen die men tauros noemt. Met het zgn. Taurosprogramma probeert men een dier terug te fokken dat zo veel mogelijk lijkt op het oerrund en ook de genetische eigenschappen van het oerrund zo dicht mogelijk benadert. Met behulp van gevonden botten van een oerrund heeft men het DNA kunnen bepalen en is gezocht naar oude rassen die dat DNA nog hebben. Die heeft men onder andere gevonden bij het Italiaanse Maremmana rund, de Spaanse Limia en de Portugese Maronesa.

De dieren die al sinds 2015 op de Loozerheide lopen zijn kruisingen van deze drie. Ze worden in het land van herkomst nog sporadisch ingezet als trekdieren, dus het zijn eigenlijk rustige dieren, maar ze raken hier dusdanig verwilderd, dat aangeraden wordt minimaal 25 m. (of liever nog meer) afstand te bewaren. Je weet maar nooit. Dat geldt zeker nu er pas geboren kalfjes zijn. Bijzonder is overigens dat deze kalfjes altijd met een bruine vacht geboren worden en dat ze pas na enige tijd de echte kleur krijgen.
Het echte oerrund krijg je uiteraard nooit terug, maar een "replica" met goede gelijkenis en juiste eigenschappen verwacht men op afzienbare termijn te krijgen.