Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Groote Peel

Limburg,
Nederland


Opnieuw is in Nederland een neerslagtekort ontstaan. Sinds half maart is nauwelijks regen gevallen. Bovendien verdampt veel vocht door het zonnige en warme weer. Daarmee is 2020 tot nu toe een van de droogste jaren.
Het gebrek aan regen heeft gevolgen voor de landbouw en de natuur. Doordat de bovenlaag van de grond uitgedroogd is en jonge planten ondiep wortelen, moet op veel plaatsen door de boeren beregend worden. In april zijn er door die aanhoudende droogte ook al enkele grote natuurbranden geweest. De branden in de Deurnese Peel en in Nationaal Park de Meinweg waren landelijk nieuws. Bij Grientsveen/Helenaveen ging liefst 800 van de 1000 ha. in vlammen op en het hele dorp Herkenbosch in het Meinweggebied moest zelfs worden geëvacueerd vanwege het naderende vuur.

Ook in de Groote Peel bij het Limburgse Ospel (12 km. van Weert) is het erg droog en er wordt menig kaarsje opgestoken in de hoop dat het maar gauw gaat regenen. De Groote Peel is een prachtig gebied om te wandelen, maar de bezoekers zijn gewaarschuwd. Op de foto die ik genomen heb vanaf de uitkijktoren, is goed te zien waarom men zo ongerust en waakzaam is. We zien één grote vlakte met droog pijpenstrootje met daartussen wat heidestruiken. Niet alleen het pijpenstrootje, maar ook de ondiep wortelende heide droogt snel uit en wordt daarmee snel vatbaar voor brand. Het is dus oppassen geblazen.