Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kwegt

Limburg,
Nederland


De Kwegt is een voormalig vennengebied, dat bij aanleg van het Kanaal Wessem-Nederweert in 1922 werd gedempt met het vrijgekomen zand. Het maakt deel uit van de keten Peelvennen en hoorde oorspronkelijk bij het grote Roeventerpeelgebied in Weert. Het kanaal en later nog de A2 hebben het gebied opgesplitst. Kwegt of kwagt is een toponiem gebruikt voor moerassige natuur- en natuurgebieden met zeer onvaste bodems; zogenaamd trilveen. Het woord is verwant aan kwakkelen. Kwakkel of wankel in de zin van "onvast of onbestendig". (zoals bijvoorbeeld in kwakkelwinter).

Een enkel landbouwperceeltje gelegen aan de Kwegt werd al rond 2000 hersteld als proefneming. In de periode 2007-2009 is vervolgens een 40 ha groot gedeelte door Rijkswaterstaat hersteld als natuurcompensatieproject. Het uitgegraven zand is gebruikt bij de aanleg van het nieuwe wegennet bij de ring van Eindhoven.
Tussen 2012 en 2017 volgde de 2e fase van verder herstel en uitbreiding van het gebied. Door de sterke verschraling van de bodem via afgraving is de natuurwaarde hersteld en de ontstane plas is van grote waarde voor de venflora, libellen en water- en moerasvogels. Er zijn wandelroutes uitgezet en 2 uitkijkpunten gecreëerd vanwaaruit je mooi beeld krijgt van de hele omgeving.