Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pluimvoetbij

Limburg,
Nederland


Gisteren, 20 mei, was het "Wereld Bijen Dag." Niet te verwarren met de "Internationale dag van de Honingbij" op 19 augustus.
Wereld Bijen Dag was een initiatief van de Sloveense imkersbond, dat op 20 december 2017 door de Verenigde Naties officieel werd verklaard. Dit is dus een speciale dag waarop we álle bijen eens extra de positieve aandacht te geven die zij verdienen. Dus niet alleen de bijenvolken, maar ook onze solitaire bijen. Waar de meeste mensen niet bij stil staan, is dat de rol van deze solitaire bijen bij de bestuiving groter is dan die van onze honingbij.
Veel mensen komen niet verder dan de Honingbij, maar wist je dat er in Nederland alleen al circa 350 andere bijensoorten zijn. Deze zijn niet alleen onopvallend omdat ze klein zijn, maar ook omdat ze solitair leven, dus geen volk vormen. Behalve 70 verschillende soorten zandbijen zijn er in Nederland nog o.a. behangersbijen, zijdebijen en metselbijen.

Deze zandbij heet Pluimvoetbij. Zij graaft een verticale gang van liefst 50 cm diep of dieper. Hierin legt het vrouwtje haar eitjes. Het is een vrij grote bij van circa 15 mm. De Pluimvoetbij wordt zo genoemd vanwege de zeer lange beharing van de achterpoten bij het vrouwtje. Die grote pluimen vormen als het ware een korfje, waarmee stuifmeel wordt verzameld en zij schijnt er ook gemak van te hebben bij het graven van de broedgangen in de grond. Ook bij de mannetjes zijn de poten opvallend behaard, maar dan met korte haren.