Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Koolespeelke

Limburg,
Nederland


Veel vennen, vennetjes en poelen zijn de afgelopen decennia gedicht en die er nog waren, waren veelal veranderd in dicht wilgenstruweel. Men vond ze overbodig.
Met de huidige kennis van zaken, weet men inmiddels dat dat een verkeerde beslissing is geweest. Niet alleen vanwege de flora en fauna, maar ook met het oog op het langer vasthouden van water zijn de vennen van belang. Door het herstel van de vennen wordt namelijk weer gezorgd voor een sponswerking en daardoor ook een bufferende werking.
We zien overal in onze omgeving dan ook het herstel van meerdere vennen en poelen. Ook in het Weerterbos is dat gebeurd, met als resultaat een aantal prachtige plassen.

Het Koolespeelke aan de oostrand van het Weerterbos is het eerste herstelde ven in het gebied. Het is genoemd naar een eigenaar met de naam Koolen. Na herstel van de vegetatie zien we nu onder andere veel pilvaren, kruipend moerasweegbree en het vrij zeldzame moerashertshooi op de oever en drijvend fonteinkruid in het water. Het is een paradijsje voor libellen; op een mooie zomerdag zijn er meer dan tien soorten aan te treffen.
Zittend op een bankje kan ik genieten van het harde rauwe "krrr-krrr-kiet-kiet" van de karekiet die zich ophoudt in het riet, de dodaarsjes en ruziënde meerkoetjes op het water en in het achtergebleven riet is een koppeltje nijlgansen aan het broeden. Kortom een plekje waar een natuurliefhebber zijn hart kan ophalen.