In het groen
Kinderdijk,
Nederland
Het is nu een stuk minder druk dan andere jaren, deze foto is ook in de zomer gemaakt, maar vanwege het hoge gras en riet kon ik de toeristen weglaten.
Het is misschien wel té druk op de parkeerplaats, maar al gauw loopt je heel rustig. Je kunt ook fietsen meenemen en wat verder weg parkeren, want de fietspaden lopen door het gebied, langs de molens.
Nog wat informatie over Kinderdijk:
De Elizabethsvloed vond plaats in de nacht van 17-18 november in 1421. Na deze ramp werd het belang van bescherming tegen het water steeds belangrijker. De dijken werden verbeterd en er kwamen windmolens. Nog veel later ook een gemaal. Dit is dus de grondslag van het ontstaan van het wereldberoemde gebied Kinderdijk. Ooit stonden er in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden meer dan 150 van dit soort molens. Rond 1870 waren er nog 78, en tegenwoordig zijn er nog slechts 28 over. 19 van deze molens zijn in 1997 tot UNESCO Werelderfgoed uitgeroepen.
Het wonder van Beatrix de Rijke en hoe Kinderdijk is ontstaan:
In het voorjaar van 1421 wordt een meisje geboren op een boerderij in deze laaggelegen streek van Holland. Er heerste verdeeldheid en er werd weinig aandacht aan onderhoud van dijken besteed. In de nacht van 17-18 november van datzelfde jaar voltrok een ramp. Tijdens een stormvloed breken de dijken door, het gebied staat onder water en duizenden verdrinken. De boerderij staat onder water maar de krib met de baby drijft weg, de kat van de boerderij springt erop en zorgt dat het wiegje in evenwicht blijft. De baby wordt de volgende dag gered, maar niemand kent het meisje, en ze wordt Beatrix (betekent gezegende) de Rijke genoemd. Het gebied waar ze gevonden werd staat bekend als Kinderdijk. Er moet eerst een ramp gebeuren voordat men iets gaat doen, in de tijd daarna werd het belang van bescherming tegen het water steeds belangrijker. De dijken werden verbeterd en er kwamen windmolens. Nog veel later ook een gemaal. Beatrix ziet Kinderdijk veranderen in een veiliger omgeving om op te groeien.