Den Bosch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rosmalen - van zaadje tot vakantieherinnering

Den Bosch,
Nederland


Een paar jaar geleden, tijdens het eerste voorjaar in ons voormalige appartement, begon ik vol enthousiasme met het opkweken van kruidenzaadjes en een aantal bloemenzaadjes. Als ze groot en sterk genoeg waren, konden ze later het voorjaar het balkon op.

Een van de zakjes bloemenzaad moesten passiebloemen voortbrengen. Als kweek-groentje had ik verwacht dat de majestueuze passiebloem te hoog was gegrepen, maar al snel bleek het één van m'n toppers te worden. Ondersteund door grote satéprikkers groeide de stekjes uit tot flinke jongens.

Ze leken er helemaal klaar voor om de show te stelen op ons balkon. De beoogde bloembak was te klein en zo ontstond het idee het kweeksucces te delen. Peter's ouders kregen twee stekjes en twee stekjes mochten het bij mijn ouderlijk huis gaan proberen.

Eenmaal buiten ging het snel mis met m'n passiebloementoppers, te veel wind werd ze teveel... Bij Peter thuis hielden de stekjes het tot het midden van de zomer vol, om daarna ook bloemloos ten onder te gaan... Bij mij thuis had één van de stekjes al snel het loodje gelegd, terwijl de ander zich ontwikkelde tot een soloster. Aan het eind van de zomer had ie zich heerlijk laten gaan, kronkelend door het gaashekwerk en zijn hoofdstengel was beige/bruin van de bastvorming. We hadden gedacht dat ie de winter niet zou doorstaan, maar niets bleek minder waar het volgende voorjaar. Die zomer verschenen de eerste passiebloemen en hij bleef maar groeien... Inmiddels is dat ene stekje getransformeerd in een prachtige volle struik die 3 tot 4 meter aan hekwerk beslaat en jaarlijks heel wat passiebloemen voortbrengt. De struik doet mij inmiddels altijd terug denken aan de vakantie in Fréjus (Frankrijk), waar ik deze bloemen voor het eerst zag, groeiend langs een betonnen muur tussen de camping en het paadje naar het strand. Niet gek wat zo'n zakje passiebloemzaadjes teweeg kan brengen ;)